Német nemzetiségi nevelés a Napsugár óvodában

Fotó: az óvoda felvétele

Őrzi hagyományait a német kisebbség Pakson, ehhez kapcsolódóan nagy múltja van a német nemzetiségi nevelésnek városunkban. A Paksi Napsugár Óvoda Vörösmarty utcai székhelyintézményében, valamint a Munkácsy utcai tagóvodában, egy-egy csoportban ismerkedhetnek a német nyelvvel az ovisok. A csoportok működését, programjainak megvalósítását közel 20 éve a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat is segíti.

Féhr György, az önkormányzat elnöke elmondta: kezdetben kulturális csoportokban folytattak hagyományőrző tevékenységeket, német nyelvi oktatást tartottak, ezek jelentették az indíttatást az óvodai nemzetiségi nevelés bevezetésére, melyre a szülőknek is igényük volt, és az akkori óvodavezetés sem zárkózott el előle. Kiemelte, hogy szerinte mindenkinek tisztában kell lennie a gyökereivel, fontos, hogy minél fiatalabb korban megismerjék a gyermekek a német nyelvet.

– Valamennyi, hagyományra épülő program közös, így attól függetlenül, hogy a Márton-napi megemlékezés német nemzetiségi hagyományokat idéz, minden óvodai csoport részt vesz rajta – mondta Molnár Adrienn, a Napsugár óvoda vezetője.

A nemzetiségi önkormányzat folyamatosan támogatja az óvodai nemzetiségi csoportokat évente kiírt pályázataival, egyebek között rendezvényekre, kirándulásokra nyerhetnek támogatást az óvónők. Táncoktatáshoz, egyéb pedagógiai képzéshez is segítséget nyújt a nemzetiségi önkormányzat. Nemzetségi ösztöndíjra pályázóknak ajánlásokat ír a grémium vezetője, ezt nem bízza a véletlenre, mint mondja, sokat beszélget a jelentkezővel.
Nemzetiségi ösztöndíjasként jelentkezett a Napsugár óvodába Tar Melinda végzős főiskolai hallgató is, aki bizonyítja, hogy nem hiábavaló az anyagi mellett az erkölcsi támogatás.

Az intézményvezető több területen is felajánlja segítségét a pályakezdőknek: szakmai munkaközösség működtetésének lehetőségét teremtette meg Molnár Adrienn, amelyen belül a nemzetiségi pedagógusok segítik egymás munkáját, ötletadás, dal- és versanyag, konkrét tudásanyag átadása, vagy esetmegbeszélés formájában. Az óvodai csoportokba bárki jelentkezhet, akkor is, ha nem a német nemzetiség tagja. A német nemzetiségi nevelésben, oktatásban részt vevő gyerekek a tapasztalatok alapján a későbbiekben könnyebben elsajátítanak más idegen nyelvet is.

A témáról bővebben szó volt a TelePaks televízió Paletta című műsorában (04.22.), amelyet honlapunkon visszanézhetnek.