Újranyitás a kulturális intézményekben

Újra megnyitnak az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények – tájékoztatott Szántó Zoltán alpolgármester. A koronavírus-járvány előtt megszokott nyitvatartási idővel várják a látogatókat a Paksi Városi Múzeumba és a Pákolitz István Városi Könyvtárba, május 5-től.  

Városi múzeum
Paksi Városi Múzeum. Fotó: Babai István/Paksi Hírnök

Megnyitják a kulturális intézmények belső tereit a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt, akik a védettségi igazolvány és a személyi igazolvány együttes felmutatásával léphetnek be az épületekbe. A 18 év alatti, védettségi igazolvánnyal nem rendelkező látogató kizárólag felnőtt, védettséget élvező kísérővel használhatja az intézmények belső tereit. A felnőtt könyvtárban egyidejűleg legfeljebb 15, a gyermekkönyvtárban pedig 5 fő tartózkodhat, egy látogató legfeljebb 15 percet tölthet az épületben. A helyben használat és az olvasótermi szolgáltatások továbbra is szünetelnek, kölcsönözhető dokumentumok kiválasztására és irodai szolgáltatások igénybevételére van lehetőség. Védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők a már megszokott rend szerint, emailben, telefonon foglalhatják le a könyveket, amelyeket a könyvtár ajtajában vehetnek át. A következő nevelési év kezdetéig nem fogad gyermekcsoportokat a könyvtár, tájékoztatott Szántó Zoltán alpolgármester. A városi múzeum állandó kiállításait a védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják, a csoportos tárlatvezetések és a nyári gyermektáborok indulása a vírushelyzet pozitív változásának függvényében később (esetlegesen a nyár közepén) várható – folytatta. A múzeum egy-egy egységében egyéni látogatók esetében legfeljebb 5 fő, míg összetartozó csoportnál legfeljebb 10 fő tartózkodhat, a gyermekcsoportoknak továbbra is az online térben van lehetőségük a múzeumpedagógiai foglalkozások elérésére. A Paksi Képtár májusban még nem látogatható. Az intézmény új kiállítással készül, mely várhatóan június első napjaiban válik elérhetővé az érdeklődők számára.

Csengey Dénes Kulturális Központ. Fotó: Szép Zsóka

A Csengey Dénes Kulturális Központ május 17-től látogatható újra. A törvényben meghatározott szolgáltatások (színház, mozi, kiállítás) igénybevételéhez a védettségi igazolvány és a személyi igazolvány szükséges – húzta alá Szántó Zoltán. Könyvtári kölcsönzés, ügyintézés ablakon keresztül működik, olvasótermi használatra és helyben olvasásra továbbra sincs lehetőség. A Házhoz megy a könyvtár elnevezésű program, a könyvtárközi kölcsönzés és a szakdolgozatukat írók online segítése folyamatosan működik. A dunakömlődi faluház alapszolgáltatásai május 17-től szintén újra igénybe vehetők. A mozi nyitásának tervezett időpontja május 20. A Csengeyben a művészeti együttesek próbái továbbra sem tarthatók meg. Újra indul a Tömbbelső koncertek sorozat, ezt május 14-én az Atom téren Tóth Viktor szaxofonművész és társai nyitják meg.

Az újranyitással kapcsolatos részletes tájékoztatók az intézmények honlapján elérhetőek.