A helyi buszközlekedés ingyenessé tételét javasolja a PDF

Kérdezze meg az önkormányzat a lakosság véleményét a helyi közösségi közlekedésről, illetve legyen ingyenesen igénybe vehető a helyi buszközlekedés. Heringes Anita és Mezősi Árpád önkormányzati képviselők (PDF) erről beszéltek ma (05.06.) sajtótájékoztatón.

Heringes Anita és Mezősi Árpád önkormányzati képviselők (PDF). Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Heringes Anita kiemelte, hogy a Paksi Deák Ferenc Egyesület frakciója már ez év elején kezdeményezte, hogy kérdezzék meg a paksi lakosságot a menetrenddel, a buszok útvonalával kapcsolatban. – Akkor azt a választ kaptuk, hogy még nincs megfelelő tapasztalat, a lakosság még nem látja, mire van szüksége. Azóta eltelt pár hónap, ezért most kezdeményezzük a polgármesternél, hogy a háztartásokba eljuttatott, és online is elérhető kérdőívvel végezzen az önkormányzat átfogó felmérést a lakosság körében, és a nyári menetrendet már a visszajelzéseket figyelembe véve alakítsák ki. – Országosan jó példa lenne, ha azt tudjuk mondani, hogy Pakson környezettudatos, a lakosság igényeinek megfelelő helyi buszközlekedés van – mondta Heringes Anita, hozzátéve, hogy mérni kellene a buszok utasforgalmát is. – Bízunk benne, hogy lesz fogadókészség a javaslatunkra – húzta alá.

Mezősi Árpád azt mondta, hogy idén februártól a Paksi Közlekedési Kft. üzemelteti a helyijáratokat, azóta nagyon sok tapasztalat gyűlhetett össze, nemcsak a cégnél, hanem a lakosság körében is. Azt szeretnék, hogy minél többen vegyék igénybe a járatokat – ezzel csökkenjen a gépjárműforgalom –, ami vonzóbb, ha megfelel a lakosság igényeinek a buszok útvonala, a járatsűrűség, a megállók. A felmérés mellett azt is javasolják, hogy legyen ingyenes a helyi közösségi közlekedés. – Városunk költségvetéséhez és a Paksi Közlekedési Kft. üzleti tervéhez képest elenyészően csekély a buszbérletekből, menetjegyekből befolyó összeg – mondta Mezősi Árpád, aki újságírói kérdésre úgy tájékoztatott, hogy a korábbi működtetőnél évente 17-20 millió forint volt a bérletekből, menetjegyekből befolyt összeg, a város költségvetése közel 30 milliárd forint, a kft. üzleti terve pedig 400 milliós, tehát megérné így működtetni. – Sürgősségi beadvánnyal fordulok Szabó Péter polgármesterhez, azt kérve, hogy a májusi testületi előterjesztések között fogadja el a javaslatot – tette hozzá Mezősi Árpád.