Pákolitz Istvánra emlékeztek

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Pákolitz István József Attila-díjas magyar író, költőről emlékeztek meg halálának 25. évfordulóján. Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere, dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna, a Paksi Városi Múzeum igazgatója és Takács Gyula, a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese koszorúztak a paksi születésű író, költő múzeumkertben álló szobránál. A költő Pécsen élő fia, ifj. Pákolitz István is ellátogatott édesapja sírjához, a Kálvária temetőbe.

Pákolitz István halálának 25. évfordulója alkalmából a költő unokája, dr. Véry Dalma Luca édesanyjával, Véryné Pákolitz Évával közösen személyes hangvételű audiovizuális előadást készítenek középiskolás diákoknak a Pákolitz-életműről, amelyet elkészültét követően Paks honlapján, a Paksi Értéktár Bizottság oldalán közzétesznek.

2019-ben a költő születésének századik évfordulójáról is megemlékeztek a Paksi Városi Múzeumban, ahol bemutatták Kernné Magda Irén Itthon című kötetét, melyben a helytörténész Pákolitz István Paksról, a paksi barátokról, ismerősökről, eseményekről szóló műveiből adott válogatást.

1996-ban bekövetkezett halála után özvegye a szülővárosnak, és azon belül a városi múzeumnak adományozta Pákolitz István irodalmi hagyatékát, dolgozószobájának bútorait és a költő személyes tárgyait. Az országos hírnévre szert tett író emlékét nem csak ez az emlékszoba őrzi. Az intézmény udvarán áll szobra, amelyet Farkas Pál szobrászművész készített. Emlékére minden évben szavalóversenyt rendeznek a múzeumban. Az Öreghegyen utcát neveztek el róla, 2003 óta pedig a városi könyvtár is Pákolitz István nevét viseli, írták a polgámesteri hivatal sajtóhírében.