Vízre tehették hajóikat a vitorlázók

Kicsit akadozva, de a vitorlázók is megkezdték a szezont, az Atomerőmű SE Vitorlás SC hajói már a Balaton vízén várják a versenyeket, kirándulásokat. A kezdésről, a programokról László Zoltán elnököt kérdeztük.

– A vírus miatt nem egyszerű az élet, hogy indult az idei évetek?

– A korlátozások miatt a hagyományos vitorlásbál elmaradt, majd a versenynaptárunkat is módosítani kellett. Május elején lett volna az Atom Kupa, de csak május végén rendezzük meg. A kikötői belépés szabályozása miatt a nagy- és kishajók karbantartása is nehezebben indult. Az első versenyre május közepén került sor, a hagyományos évadnyitó nagyhajós versenyen már vettek részt hajóink. Lássuk be, az időjárás sem kedvezett, áprilisban a megszokottnál hidegebb volt, így talán könnyebben elviseltük, hogy nem lehetünk a vízen. A koronavírus-járvány miatt a Pünkösdi Regatta megrendezése is változott. Hagyományosan háromnapos a verseny, első nap Balatonföldvárról Keszthelyre vitorlázik a mezőny, vasárnap a Keszthelyi öbölben vannak különböző versenyek, majd hétfőn Ábrahám-hegynél van a befutó. Ez most vasárnapra korlátozódott, Balatonföldvár–Ábrahámhegy–Fonyód–Balatonföldvár útvonallal.

– Milyen feltételekkel lehet hajóra szállni?

– A koronavírus elleni védettségről a hajó kapitánya nyilatkozik, hogy minden rendben, de azt kérjük a tagjainktól, hogy csak azok legyenek a hajón, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Ez természetesen csak a nagyhajókra vonatkozik. A kikötőben szabadtéren engedélyezett a tartózkodás, egyéb korlátozás nem igazán van. Tavaly elmaradt az iparági verseny, idén szeptemberre tervezzük. Úgy tűnik, hogy teljes nyarunk lesz, és ez ősszel sem fog változni. László Zoltán még elmondta: Már korábban elkezdték az edzéseket Fadd-Domboriban a kisebbeknek, lányoknak, felnőtt nőknek az ASE szervezésében, és új hajóval is gyarapodtak.

Archív illusztráció. Fotó: asevsc.hu