Vizitben a kardiológia szakrendelésen

Vizitben című új sorozatunkban a városban működő egészségügyi alap- és szakellátást mutatjuk be. Elsőként a kardiológia szakrendelésre látogattunk el, ahol dr. Domonyai István tájékoztatott a szakrendelés működési rendjéről, az eszközellátottságról, a vizsgálatokról.

– A belgyógyászat is csodálatos, de számomra a kardiológia az orvostudomány ékszere – mondja dr. Domonyai István főorvos, belgyógyász, kardiológus, kardiológiai rehabilitációs szakorvos, aki március 2-tól rendel a Paksi Gyógyászati Központ kardiológia szakrendelésén. Négy napon fogadja a pácienseket, hétfőn, kedden és csütörtökön 8-tól 15.30-ig, pénteken pedig 8-tól 14 óráig. A szakrendelés beutaló köteles és előjegyzéssel működik, időpontot a háziorvosok egyeztetnek a pácienseiknek.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

– A már gondozásba vett betegek rendszeresen járnak hozzánk kontrollvizsgálatra, ők már jól ismerik a szakrendelés működését. Ha új páciens jön, először meg kell állapítani, hogy van-e kardiológiai szervi rendellenessége. Nyugalmi EKG-vizsgálatot és szívultrahang-vizsgálatot végzünk, valamint ha indokolt, terheléses EKG-t is. Utóbbi közben az asszisztens monitorozza a páciens pulzusát, vérnyomását, szívritmusát. Van mód Holter (24 órás) EKG-vizsgálatra is, ilyenkor egy kis eszközt helyezünk fel a páciensre, és nyomatékosan kérjük, hogy a megszokott módon töltse a napját, mert csak így ad valós képet az állapotáról a vizsgálat. Hasonló eszköz a boka-kar index, ami az érszűkület korai diagnózisát segíti. Ha további speciális vizsgálat is szükséges, jellemzően a Pécsi Szívgyógyászati Klinikára irányítjuk a beteget – összegzett dr. Domonyai István.

Arról is tájékoztatott, hogy a szakrendelés pacientúrájának nagy részét szívkoszorúér-betegséggel, primer szívizombetegséggel, és az ezek következtében kialakult szívelégtelenséggel, valamint szívritmuszavarokkal küzdők teszik ki, vannak több rizikófaktorral és ebből kifolyólag igen magas kardiovaszkuláris szívérrendszeri kockázattal bírók, valamint olyan gondozottak, akik valamilyen szívműtéten (koszorúér-áthidaló műtét, szívbillentyű műtét, speciális ritmusszabályozó műtét, abláció) estek át. – Dr. Bodnár Imre főigazgatóval már beszéltünk arról, hogy esetleg megvalósítható lenne az ambuláns kardiológiai rehabilitáció, aminek keretében a szívinfarktuson, szívműtéten átesett páciensek utógondozását végeznénk járóbeteg-ellátásban, segítve ezzel a mindennapi élethez, munkához való visszatérésüket – jegyezte meg.

– A mai gyógyszerek igen hatékonyak, megbízhatóak, helyesen meghatározott gyógyszeres terápiával nagyon jó eredményeket érhetünk el. Azonban szükség van arra is, hogy a betegek kizárólag a felírt gyógyszereket az előírt dózisban szedjék be. Arra kérjük őket, hogy hozzák magukkal a gyógyszeres dobozaikat, mert így juthatunk biztos információkhoz arról, hogy mit szednek. Életmódtanácsokkal is ellátjuk a pácienseket, szükség esetén elő tudjuk jegyeztetni őket a gyógyászati központban elérhető diétás oktatásra. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a megfelelő étrend mellett a rendszeres testmozgás is nagyon fontos – mondta dr. Domonyai István.

Arról is beszélt, hogy a jól és korszerűen felszerelt rendelőben szakmailag magasan képzett asszisztensek segítik a munkát, nevezetesen Kelpné Argat Mónika kardiológiai szakasszisztens, Meixner Gabriella kardiológiai szakasszisztens és Pataki Gáborné Kati asszisztens. – Évek óta itt dolgoznak, nagyon rutinosak, pontosan, megbízhatóan végzik a feladataikat, így minden flottul megy a szakrendelésen – húzta alá dr. Domonyai István.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök