Együttműködés a WiN és a WONY között

A nukleáris iparban tevékenykedő hölgyeket tömörítő WiN Magyarország szervezete elnökségi ülést tartott Budapesten. A találkozón az aktuális feladatok és ügyek áttekintése mellett a WiN elnökség tagjai a Nők az Energetikában, azaz a WONY szervezet vezetőjével egyeztettek.

A tervek szerint a tatai Víz, Zene, Virág Fesztiválon idén is ott lesznek és tájékoztató, ismeretterjesztő munkát végeznek a WiN Magyarország tagjai, illetve részt vesznek a Nukleáris Technikai Szimpóziumon is. Minderről Budapesten tartott elnökségi ülésen egyeztettek. Gál Katalin társelnök tájékoztatása szerint öröm volt, hogy hosszú hónapok után ismét sort keríthettek személyes találkozásra. A tervezett programokkal kapcsolatban megállapították, hogy a 2021. évi tervek megvalósítására akkor kerülhet sor, ha a járványhelyzet javulása miatt a különböző rendezvényeket megtartják.

– Információink szerint az egyik ilyen évente visszatérő rendezvényt, a tatai Víz, Zene, Virág Fesztivált megrendezik nyár végén. A programtervünknek megfelelően az idén is jelen kívánunk lenni a fesztiválon – mondta Gál Katalin. A fesztiválra augusztus 20. és 22. között várják az érdeklődőket. Arról, hogy kik képviselik a WiN Magyarországot, később döntenek.

Az elnökség megegyezett abban, hogy a következő Nukleáris Technikai Szimpóziumon képviselteti magát a szervezet. Mint konstatálták, ez a seregszemle kiváló alkalom arra, hogy a nukleáris iparban dolgozó nők bepillantást engedjenek szakmai munkájukba. Az előadó személyéről és az előadás témájáról később hoznak döntést.

A budapesti elnökségi üléshez csatlakozott Pánczél Andrea, a Women in Energy vezetője, aki röviden ismertette a szervezet megalakulásának történetét, célját, tevékenységét. A WONY egy 2017-ben, Budapesten alapított nonprofit egyesület. Céljuk, hogy növeljék a női vezetők arányát az energetikai szektorban, nemcsak Magyarországon, hanem a kelet-közép-európai országokban is. További céljuk, hogy támogassák a nők növekvő szakmai közösségét az energia területén, lehetővé tegyék a nők számára, hogy a legfelsőbb döntéshozói pozíciókba kerüljenek, és hogy a női igazgatósági mandátumok látható szintre kerüljenek.

– A WONY-ra Kovács Pál, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős államtitkár hívta fel a figyelmüket mondván, hogy szerencsés lenne a nők energiaszektoron belüli együttműködése, és a nemzetközi fórumokon való részvétele, a különleges és nagy szaktudást igénylő szakmák képviselete – fogalmazott Gál Katalin. A WiN társelnöke azt mondta, megismerve jobban a WONY tevékenységét, küldetését, a WiN elnöksége tervezi a jövőbeni együttműködést. Ezt az elnökség jelenlévő tagjai egyöntetűen meg is szavazták. Az együttműködés első lépéseként a jövőbeni WiN továbbképzésekre meghívják a WONY képviselőit és viszont, így lehetővé téve a szélesebb körű ismeretbővítést, információátadást.

Fotó: magánarchívum