Elkészült a híd az ürgemezei tónál

Szabó Péter polgármester. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Ugyan még kordonokkal van elkerítve, de rövidesen birtokba vehetik a kirándulók az ürgemezei tó felett átívelő új fahidat, a műszaki átadás-átvétel megkezdődött. – A híd építéséhez tavaly októberben adtuk be az engedélykérelmet a Tolna Megyei Kormányhivatalhoz. Az építmény annyiban hasonlít a Duna-hidakhoz, hogy nagyságrendileg ugyanolyan engedélyezési eljárás kell hozzá, ezért is kellett sokat várni arra, hogy elkészüljön – tájékoztatott Szabó Péter polgármester.

Az előző híd 1997- ben épült, a csak fából készült szerkezet pillérei vízben álltak, a műtárgy nem bírta az időjárás viszontagságait, és elkorhadt, balesetveszélyessé vált. A korábbi hidat elbontották, és vadonatújat építettek a helyére. – Ennek a hídnak a tartószerkezete már nem a vízben van, hanem kétoldalt vasbeton szerkezeten nyugszik, a pilléreket ezekre ültették. A híd teljes felépítménye acélvázból készült, tölgyfa borítást kapott, amelyre motívumokat is faragtak – mondta Szabó Péter.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A híd tizennyolc méter hosszú, a szélessége két méter, a teherbírása hét tonna. A kivitelezést a Partner Kft. szakemberei végezték, a megvalósításhoz szükséges forrást az önkormányzat biztosította, a teljes költség (tervezés, engedélyezések, kivitelezés, műszaki ellenőrzés) közel bruttó 21 millió forint volt. A kivitelező és a tervező szerint is időtálló az építmény. – Ha esetleg szükséges, a tölgyfa borítást lehet majd cserélni, de nem kell elbontani az egész hidat, mint az előzőt, ez az acélszerkezet száz évig itt áll majd – összegzett Paks polgármestere. A hídépítési munkákkal párhuzamosan a DC Dunakom Zrt. az éves karbantartás keretében iszaptalanította a tó medrét, és megújította a vízinövény-állományt.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks