Letették az új Duna-híd alapkövét

Hozzávetőlegesen tizenöt percre csökken a menetidő Kalocsa és az M6 autópálya, valamint Kalocsa és Paks között az új Duna-híd megépítésével. A beruházásnak jelentős gazdaságélénkítő hatása várható a térségben. A híd ünnepélyes alapkőletételén ott volt Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Font Sándor, Tolna megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője, Bács-Kiskun megye 3. számú választókerültének országgyűlési képviselője és Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese.

Fotó: nif.hu

A 2024 nyarára elkészülő Kalocsa-Paks új Duna-híd a huszadik híd lesz a Duna magyarországi szakaszán. Az 512. sz. főút 7-es km szelvénye után a Duna felett egy új, 2×1 sávos, a kétoldali hullámtéri részekkel együtt összesen 946,2 méter hosszúságú, 10 támaszú híd épül. A három rész különböző szerkezeti rendszerű, de egy egységet alkot.

Jelenleg a hídépítési munkák előkészítése zajlik a parton (területelőkészítés, fakivágás és bejáróút építés). Április elején megkezdődött a próbacölöpözés. A mederhíd próbacölöpök próbaterhelése lezajlott, mellyel párhuzamosan a szárazföldi próbacölöp elkészült az 1. hídfőnél és az előkészületeket követően kicsit később, amint az időjárási körülmények megengedték, megtörtént a 10. hídfőnél tervezett próbacölöp fúrása is.

A beruházáshoz 22,5 kilométer új nyomvonalú útépítés is kapcsolódik. Az 512. sz. főút Kalocsa és Dunaszentgyörgy közötti, 11,5 km hosszú, 2×1 sávos új szakasza az 51. sz. főutat köti össze a 6. sz. főúttal és az M6 autópályával. Az út nyomvonala Pakstól délre, az 1520,4 fm km szelvényben keresztezi a Duna folyamot. Körforgalom épül a Paksot Gerjennel összekötő, újonnan megépülő 5124 j. út keresztezésénél, a Dunaszentgyörgyöt Faddon át Tolnával összekötő 5112 j. út keresztezésénél, valamint a 6. sz. főút Paks és Szekszárd közötti szakaszának keresztezésénél. A projektszakaszon három híd kerül megvalósításra: két vasbeton kerethíd az 512. sz. főúton és az új Duna-híd Kalocsa és Paks között.

Az 512. sz. főutat keresztező, Paksot Gerjennel összekötő, 5124 j. út 11 km hosszon (ebből 5,49 km a meglévő földút nyomvonalán) kerül megvalósításra. A tervezési szakasz eleje Gerjen belterületén kezdődik. A nyomvonal a kezdő csomópontot elhagyva a meglévő földút vonalvezetését követi, majd a 12. kilométer szelvény körül fordul rá az atomerőmű déli bejáró útjához vezető szakaszra, majd az erőmű védőövezetét elkerülve csatlakozik az atomerőmű déli bejáró útjába.

A beruházások részét képezi a főút megvalósításával összefüggésben kerékpárút-szakaszok és az ingatlanok megközelítését szolgáló szervízutak, földutak megvalósítása.

A befejezési határidő az 5124 j. összekötő utat illetően 2023. I. negyedév, míg 2024. II. negyedév a híd és az 512. sz. főút tekintetében.

Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Tolna megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta: 2014-ben kezdtünk el újra gondolkodni a Kalocsa-Paks Duna-híd építésében. Akkor sokan nem gondolták, hogy elérkezik ez a mai nap, de most már a folyamatban lévő munkákatokból visszavonhatatlanul látszik, hogy itt 2024-re megépül a híd. Ha jelen pillantban mi Paksról át szeretnénk jönni közúton Kalocsára, mindkét irányba 70 kilométert kell kerülni, hogy hidat találjon az ember. Ez a beruházás ezt a hiányt fogja pótolni. Hatalmas gazdasági lehetőségeket jelent majd a térségnek a híd elkészülése.

Font Sándor, Bács-Kiskun megye 3. számú választókerültének országgyűlési képviselője kiemelte: A Kalocsa és Paks közötti híd megépítésére nem csak gazdasági szempontból volt szükség, hanem azért is, mert jelentős lakossági igény volt rá. Örömteli egy olyan beruházás indulásánál jelen lenni, melyet ennyire vártak a környezetében élők. Elmondhatjuk, hogy attól a helyszíntől, ahol most állunk a hídnak köszönhetően egy órán belül elérhető lesz a Budapest tábla.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese kiemelte: A mai napon felavattuk a híd építéséhez kapcsolódó Látogatóközpont is, melynek szerepe, hogy növelje a projekt elfogadottságát és információkat adjon az érdeklődőknek az építkezésről. A központ havonta egy alkalommal, pénteki napokon lesz látogatható, előzetes bejelentkezés alapján, melyet a Duna Aszfalt social média felületein és telefonon lehet majd megtenni.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban valósul meg. A kivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végzi. A híd és hozzá kapcsolódó úthálózat kivitelezésének összértéke 92 milliárd forint.

Forrás: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő ZRt./nif.hu