Száznégy pályázatot nyújtottak be az önkormányzathoz

Az iparosított- és a hagyományos technológiával épült épületek tulajdonosai ebben az évben is pályázhattak energiamegtakarítás célzó, eredményező beruházásaik támogatására az önkormányzathoz; a pályázatok beadási határideje június 9-e volt. Összesen száznégy pályázat érkezett, ebből iparosított technológiájú épületek esetében nyílászáró cserére öt, fűtéskorszerűsítésre négy. A hagyományos technológiájú épületek esetében fűtéskorszerűsítésre hatvanöten igényeltek támogatást, emellett jelentős volt a nyílászáró cserére és hőszigetelésre beérkezett pályázatok száma is.

Szántó Zoltán alpolgármester szerint ezek az adatok azt is jelzik, hogy a nagyobb társasházak többsége korábban már élt a támogatási lehetőséggel. A lehetőség népszerű az ingatlantulajdonosok körében, ezt mutatja, hogy összesen közel ötvenegy millió forintos igény érkezett be. – A pályázati lehetőséggel az önkormányzat egyrészt támogatja a háztartások anyagi kiadásainak csökkentését, másrészt az energiafelhasználás korlátozható a segítségével, és ez nagyban hozzájárul a városi klímacélok és a zöld város stratégia teljesüléséhez – tette hozzá az alpolgármester.

A pályázatok feldolgozása összetett munkát igényel a hivatal szakemberei részéről. Misóczki Anikótól, a polgármesteri hivatal pályázati osztályának vezetőjétől megtudtuk: először ellenőrzik, hogy a pályázati kiírásban szereplő kritériumokat teljesítették-e a jelentkezők, csatolták-e valamennyi dokumentumot. Esetleges hiánypótlásra írásban hívja fel a figyelmet a pályázati osztály. Akinél nincs szükség hiánypótlásra, annak kiküldik a befogadásról szóló értesítést, ezt követően saját felelősségre megkezdhető a beruházás. A feldolgozást követően az osztály munkatársai az anyagokat előkészítik az augusztus végi képviselő-testületi ülésre. A testületi döntést követően a támogatottakat személyesen tájékoztatják az elszámolás feltételeiről és megtörténhet a szerződéskötés.

A megújult városháza. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Városháza. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal/archív