A beszállítók alkalmasságának vizsgálata a Paks II projektben

A Paks II. projektbe bekapcsolódó szervezeteknek, személyeknek szigorú minősítésen kell átesniük, amennyiben tevékenységük érinti a nukleáris biztonságot. Amennyiben eredményes az audit, a Paks II. Zrt. meghatározott feladatra és időtartamra szóló minősítést ad ki – mondta Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója.

Egy nukleáris létesítménnyel kapcsolatosan feladatokat elvégezni – érthető okokból – csak a megfelelő kompetenciák, felkészültség és jártasság igazolása esetén lehetséges. Ez nemcsak szükségszerű, hanem az Atomtörvény és a vonatkozó kormányrendelet alapján kötelező is. A Paks II. Zrt. a többi hazai nukleáris engedélyes gyakorlatának figyelembevételével a jogszabályi kötelezettségnek eleget téve saját eljárást alakított ki.

Fotó: Paks II. Zrt./illusztráció

– Alapos szakmai egyeztetés után hozzuk meg a döntést, hogy egy adott tevékenység hatással van-e a nukleáris biztonságra vagy sem. Ezt követően határozzuk meg a követelményeket, amelyek teljesítéséről a vizsgálat, audit során meg kell győződni, amelyek teljesítését igazolni kell – vázolta Mittler István. – Tulajdonképpen a folyamat lényege a követelmények helyes meghatározása, majd az audit során objektív bizonyítékok alapján ezek igazolása – mutatott rá a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója. Mind a Paks II. Zrt., mind a fővállalkozó partnereire vonatkozóan kötelező a minősítés. Az eljárások során a cég irányítási rendszerének alkalmasságát, a megfelelő képzettséggel és tapasztalattal bíró munkatársak, valamint az eszközök, berendezések, speciális esetben szoftverek meglétét, alkalmasságát is vizsgálják.

– Csak meglevő képességeket tudunk elfogadni, terveket nem – húzta alá Mittler István. Hozzátette: bár korábban is alkalmazták, a pandémiás időszakban nagyobb teret kaptak a dokumentáció átvizsgálási eljárások, amelyek főleg a tervezési, szakértői munkáknál, vagy a gyártási, kivitelezési tevékenységek előkészítő feladatainál alkalmazhatók.

– Munkatársaink ezirányú tevékenysége – ugyanúgy, mint a cég tevékenységei általában – az Országos Atomenergia Hivatal felügyelete mellett zajlik. Ez a hatóság képviselőinek a minősítő eljárásban való személyes részvételével, az eljárások dokumentumainak vizsgálatával, a minősítési tevékenység célellenőrzésével valósulhat meg – részletezte Mittler István.

Tekintve a projekt nagyságát, ez rendkívül erőforrás-igényes tevékenység, amit alapvetően a Paks II. Zrt. Minőségügyi és Minőségfelügyeleti Osztályának munkatársai végeznek. Munkájukat erre felkészült, kompetens, a hazai nukleáris létesítményekben gyakorlatot szerzett szakértő csapat segíti.

– A Paks II. által végzett minősítési tevékenység sajátossága, hogy szorosan kötődik az adott szerződésben meghatározott tevékenységhez. Az eljárást a szerződés részletei, feladatspecifikációja alapján végezzük, a kiadott minősítés pedig a szerződés határidejéhez igazodik. Hosszabb időtartamú szerződésnél – az illetékes szakterület javaslata alapján – időről időre felügyeleti auditokat hajtunk végre, hogy a teljesítés végéig igazolható legyen az alkalmasság és felkészültség – zárta gondolatait a Paks II Zrt. kommunikációs igazgatója.

(X)