Tíz évet ölel fel az iskola legújabb évkönyve

Különleges ajándékot kaptak a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola ballagó diákjai, mégpedig az intézmény most megjelent jubileumi évkönyvét, amely az utóbbi tíz esztendő eseményeit örökíti meg.

Pulainé Galambos Erika intézményvezető elmondta, hogy az iskola első évkönyve az 1875-től 2000-ig tartó időszakot ölelte fel, a második évkönyv ünnepi kiadás volt a 2000-től 2003-ig tartó időszakról, majd a következő 2003-tól 2009-ig örökítette meg az iskola történetét. – Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk az utóbbi tíz esztendő történéseit is ilyen módon megörökíteni iskolánk fennállásának 145. évfordulója alkalmából. A korábban megjelent évkönyveink szerkesztőjét, Pétersz Máriát kértük fel arra, hogy vezesse a projektet, amiben Poórné Heizler Györgyi, iskolánk nyugdíjas pedagógusa, volt igazgatója, a Gyermekeinkért, Jövőnkért Alapítvány elnöke, illetve Mezősi Árpád, szintén nyugdíjas pedagógusunk is oroszlánrészt vállaltak, de számíthattunk a munkában a teljes tantestületre és a szülőkre is – összegzett az intézményvezető. Hozzátette, hogy nagy értéket képvisel a kiadvány, hiszen segítségével bármikor felidézhetik a családok a Deákos éveiket, ugyanakkor megbízható iskolatörténeti forrás.

Pulainé Galambos Erika. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

– Nagy megtiszteltetés volt a felkérés, különösen azért, mert a szóban forgó tíz évben máshol dolgoztam, illetve idő közben nyugállományba vonultam – mondta Pétersz Mária, a könyv szerkesztője, hozzátéve, hogy kapcsolata az iskolával soha nem szakadt meg, rendre meghívják a nyugdíjas találkozókra, iskolai ünnepségekre, ami nagyon jó érzés számára. Arról is beszélt, hogy kicsit más volt a munka, hiszen a tíz évből mindennapi élményei, emlékei az említett alkalmakon kívül nem voltak, valamint a megszokottól eltérő körülmény volt az is, hogy a koronavírus-járvány idején zajlott, de nehézséget igazából egyik sem okozott. – Az új évkönyv tematikája lényegében az előzőkéhez hasonló. Tartalmaz egyebek mellett intézményvezetői köszöntőt, iskolatörténetet, írnak benne az iskola alapítványáról, hagyományairól, bemutatják a kitüntetett, díjazott pedagógusokat, diákokat, az elmúlt tíz év iskolai programjait, a tanulmányi- és sportversenyek eredményeit. Újdonság a Deák-diák dinasztiák rovat, és az évkönyv külleme is: színes, kemény fedeles, és rengeteg fotót tartalmaz, aminek összegyűjtésében kollégák, szülők és a Paksi Hírnök is segítettek.

Pétersz Mária. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Az ötszáz példányban megjelent A Paksi Deák Ferenc Általános iskola Jubileumi Évkönyve III. 2010 – 2020 című kiadvány megjelenését az intézmény Gyermekeinkért, Jövőnkért Alapítványa, valamint pályázati úton Paks Város Önkormányzata támogatták.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök