Levendula-nap lesz Pakson

A képen (b.-j.) Galazek Viktória irodavezető, Szabó Péter polgármester, Fodor-Szurovszki Tünde városi főkertész. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Levendula-napot hirdet az önkormányzat a Tourist Info Iroda és a Paksi Kertbarátok Egyesülete közreműködésével június 26-ra. Szabó Péter, Paks polgármestere az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Galazek Viktória, a Tourist Info Iroda vezetője kereste fel a levendulanap ötletével, amit örömmel fogadott, hiszen Pakson is számos helyen megtalálható ez a most virágzó, széleskörűen hasznosítható növény.

Galazek Viktória hozzátette, hogy a tihanyi levendula fesztivál mintájára született a paksi levendulaszedés ötlete, amelynek keretében a városban az erre kijelölt köztéri levendulaágyások felkereshetők, és saját célra szüretelhetők a bokrok.

Nem mindegy azonban, hogyan szedjük le a virágokat, hívta fel a figyelmet Fodor-Szurovszki Tünde városi főkertész. Elmondta, hogy mindenképpen ollóval nyúljanak a növényhez, és két levélnél többet ne metsszenek le róla.

A 9 és 14 óra között zajló Levendula-napon számos kísérőprogramon vehetnek részt az érdeklődők a városháza előtti füves területen. A kertbarátokkal levendulás kézműves termékeket készíthetnek, a gyerekek illatos képeket, gyurmafigurákat, buzogányt alkothatnak, ott lesz a Stella Cukrászda, a szomszédban pedig a Corso Cafe levendulás ínyencségekkel. Török Eszter levendulás kerámiákkal jelentkezik, valamint lesznek szörpök és illóolajok is. Mindemellett levendula palántákat is vásárolhatnak a rendezvényen.

A Facebookon induló eseményoldalon további információt találnak az érdeklődők a levendulaszedésről, tájékozódhatnak a levendula-lelőhelyekről.

A Levendula-napon az arra kijelölt ágyások bokrairól szedhető majd levendula. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök