ITM: a hazai energiaellátás biztosításához elengedhetetlen az atomenergia

Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter és Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter a Paksi Atomerőműben. Fotó: Süli János Facebook-oldala.

Magyarországon atomenergia nélkül a kitűzött kibocsátás-csökkentési célok elérése nem lehetséges – erősítette meg paksi látogatása során Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter Pakson egyeztetett hétfőn (06.28.) Süli Jánossal, a Paks II. beruházásért felelős minisztertársával. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye beszámol arról, hogy a két miniszter bejárást tartott az atomerőműben és az új blokkok építési területén.

A közleményben kiemelik, hogy Magyarországon az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás jóval alacsonyabb, mint a klímavédelem élharcosának tekintett Németországban, ami jelentős részben annak köszönhető, hogy a Paksi Atomerőmű szolgálja ki a hazai villamosenergia-igény harmadát. Ezért a magyar kormány által elfogadott Energiastratégia és a Nemzeti Energia és Klímaterv is rögzíti, hogy az energiaszuverenitás és az energiabiztonság megerősítése, a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartása, valamint az energiatermelés dekarbonizálása csak az atomenergia és a megújuló energia együttes alkalmazásával lehetséges.

Palkovics László hangsúlyozta, hogy Magyarország – több, az atomenergiát már alkalmazó vagy fejleszteni kívánó uniós tagállamhoz hasonlóan – azt kéri, hogy Brüsszel a technológiai semlegesség elvét követve alakítsa klíma- és energiaügyi politikáját, összhangban az Európai Bizottság független tudományos tanácsadó testületének, a Közös Kutatóközpontnak (Joint Research Centre, JRC) az elemzésével. Mint ismert, az Európai Bizottság égisze alatt működő Közös Kutatóközpont néhány hete összefoglaló tanulmányában megerősítette: az atomenergia ugyanolyan fenntartható, mint az éghajlat-politikai uniós rendszertannak megfelelő többi, alapvetően megújuló energetikai technológia.

Süli János a találkozón azt emelte ki, hogy a Pakson épülő két blokk a garanciája annak, hogy a következő évtizedekben is hazai forrásból a szükséges mennyiségben rendelkezésre álljon az olcsó, klímabarát villamos energia. – Ha hagyományos erőműben termelnénk meg ugyanannyi villamos energiát, amennyit a két blokk előállít, az évente 17 millió tonna szén-dioxiddal terhelné a légkört – fogalmazott.

Az új paksi blokkok alaperőműként az ellátásbiztonságot erősítve azt is elősegítik, hogy a megújuló energiaforrások is egyre nagyobb arányban vehessék ki részüket a hazai villamosenergia-termelésből. Erre kiváló példa, hogy a város határában nemcsak a Paks II. atomerőmű felvonulási területének építési munkálatai kezdődtek meg, hanem az ország egyik legnagyobb naperőműve is felépült – idézi Süli János minisztert az ITM közleménye.