Átadták a Pro Urbe kitüntetéseket

Pro Urbe Emlékéremmel ismerte el dr. Pallya Gábor, dr. Kelemen András és Jenei Károly tevékenységét a paksi képviselő-testület 2020-ban, az elismeréseket ma (07.01.) adták át a díjazottaknak az Erzsébet Nagy Szállodában megtartott ünnepségen. Az ünnepi eseményen Szabó Péter polgármester mondott köszöntőt.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

(…) A mai díjátadó ünnepséget egy évvel korábbra terveztük, a trianoni döntés 100. évfordulójára. Viszont a 101. évfordulón is pont ugyan olyan aktuális. Mert három, a történelmi Magyarország területén fekvő testvérvárosainkban élő, dolgozó barátunk kap Pro Urbe kitüntetést – mondta a ma (07.01.) tartott ünnepi esten Szabó Péter, Paks polgármestere. Kiemelte, hogy mindezzel pedig üzenni szeretnénk. – Üzenni, hogy számunkra itt, Pakson is fontos a nemzet összetartozása, a nyelvi, kulturális, vallási értékeink védelme, és fontos az a küzdelem is, amellyel az anyaország határain túl élő nemzettársaink az elmúlt 100 évben megküzdöttek, és ma is megküzdenek magyarságukért, kisebbségi jogaikért. Üzenni szeretnénk Európának is. Hiszen ma az látszik, hogy az Európai Unió számára nem létező kötelesség Európa őshonos kisebbségeinek védelme, jogaik, autonómiájuk biztosítása. Sokkal fontosabb a migráció – akár gazdasági szankciók általi elfogadtatása –, a világ távoli részéről, az európai ember számára ismeretlen kultúrákból érkezők kvóták szerinti letelepítése. De üzenni szeretnénk az anyaországban élőknek is. Üzenni, hogy ha emberi szemmel még nem is mindig látható módon, de szerveződik egy olyan politikai szövetség, melynek vezetői 2006-ban gyászos jelét adták annak, mit gondolnak hazáról, a magyar nemzetről, az anyaország határain kívül élő nemzettársainkkal való összetartozásról – mondta a polgármester. Szabó Péter azzal zárta beszédét, hogy a mai nap azt is jelzi, hogy városunk számára az elmúlt évtizedekben mindig fontos volt a testvérvárosi kapcsolatok ápolása, folyamatos bővítése. – Tegyünk azért közösen, hogy mindez a jövőben is így maradhasson – húzta alá.

A köszöntő után a Pro Urbe Emlékérem átadása következett, a kitüntetettek dr. Pallya Gábor (Galánta), dr. Kelemen András (Kézdivásárhely) és Jenei Károly (Visk), akik több évtizede kimagaslóan sokat tesznek Paks és az általuk képviselt testvértelepülések kapcsolatának erősítéséért. Az elismerésről 2020-ban döntött a képviselő-testület, de a koronavírus-járvány miatt eddig nem tudták megtartani az átadást.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Dr. Pallya Gábor a határon túli magyarok közül legtöbbet Paksra „hazajáró” kitüntetett, aki aktívan közreműködött a Galánta-Paks testvérvárosi szerződés 1996. évi előkészítésében, majd 20 évvel később a megerősítésében. Dr. Pallya Gábor Galánta jegyzője, számtalan határon átnyúló kulturális projekt főszervezőjeként erősítette a két város kapcsolatát. A zene, a kultúra, a sport és a gasztronómia lelkes támogatója. Ciklusokon keresztül ápolja a városaink kapcsolatát.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Dr. Kelemen András tanácsos, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szociális és egészségügyi bizottságának elnöke, szülész-nőgyógyász főorvos, a kézdivásárhelyi Városi Kórház volt igazgatója, Kézdivásárhely város szenátora. Fiatal zenei tehetségek mentora, a Kézdi Rock Karácsony zenei tehetségkutató rendszeres szervezője. Több általa felfedezett tehetség mutatkozott be Pakson, ezzel is színesítve a paksi zenei programok palettáját. A Hobby Team elnevezésű csapat vezetője, akik Paks nemzetközileg is elismert Gastroblues CD anyagát készítik, ezzel is öregbítve Paks jóhírét. A Pakson kötött barátságoknak köszönhetően néhány éve a paksi városházán családjával letették az állampolgársági esküt.

Jenei Károly méltatásában elhangzott, hogy a külhoni magyaroknak talán Kárpátalján a legnehezebb az életük (oktatási és nyelvtörvény, szegénység, határátkelés, elvándorlás). Sajnálatos tény, hogy Galánta után Visknek sincs magyar polgármestere. A folyamatosan változó ukrán nyelvtörvény ellenére Jenei Károly református lelkipásztorra mindig számíthat a viski magyarság. Odaadóan dolgozik a magyarság megmaradásáért, helyben maradásáért és boldogulásáért. Nélküle nem készült volna el az óvoda sem, ahonnan egyenes út vezet a magyar iskolába. Jenei Károly ugyancsak Pakson tette le az állampolgársági esküt. A járványügyi helyzetből kifolyólag ez alkalommal sem tudott eljönni Paksra, és személyesen átvenni ezt a számára fontos és megtisztelő kitüntetést.

Az eseményen Takács József ((Jozzy) lépett fel. Az állófogadáson Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere mondott pohárköszöntőt.