Úszóprogramokra hívják a lakosságot

Július 17-én tartja Paks Város Önkormányzata a Duna hagyományos, nem versenyszerű átúszását, emellett az Open Water Tournament (OWT) nyíltvízi úszóbajnokság paksi szakaszát is ekkor teljesíthetik a versenyzők. Erről tartott sajtótájékoztatót a Duna-parti sétányon Mezős Balázs az úszóbajnokság szervezője, Szabó Péter, Paks polgármestere, dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója, olimpiai bajnok cselgáncsozó és Gyulai János, a Daróczi-virtusúszás korábbi szervezője július 2-án.

A képen (b.-j.) Mezős Balázs szervező, Gyulai János, Szabó Péter polgármester, dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató, olimpiai bajnok. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Mezős Balázs arról beszélt: a virtusúszást ők most szervezik meg első ízben, Paks és Uszód között 7, Paks és Kalocsa között pedig 15 km-t tehetnek meg a vállalkozó kedvű úszók. Ezer embert várnak az eseményre, amelynek tervével már 2019-ben megkeresték Paks önkormányzatát, akkor az esemény a Duna magas vízállása miatt elmaradt. Szabó Péter örömét fejezte ki, hogy társtelepülésként hozzá tud járulni a város a nyíltvízi úszássorozathoz, ugyanis a Daróczi-virtusúszásnak is nagy hagyománya van Pakson. Ennek szervezője évtizedek óta Gyulai János volt, aki átadta a virtusúszás jelképes stafétabotját, egy hátizsákot Mezős Balázsnak, aki a nyíltvízi úszás paksi állomásával élteti ezt a hagyományt. Dr. Kovács Antal olimpiai bajnokként a sportesemény mellé állt. Bíztat minden közösségi eseményeket kedvelő úszni tudót, hogy vállalkozzon a virtusúszásra vagy a Duna átúszására. Hozzátette: a lakók városhoz való viszonyának mérvadója, milyen sokan vesznek részt hasonló sporteseményeken nézőként vagy szurkolóként.

A július 17-i sporteseményre több közismert sportolót is várnak a szervezők: Risztov Éva, Kovács Kokó István, a milleniumi vízilabdacsapat néhány tagja is jelezte részvételét. A Duna- átúszást 26. alkalommal rendezi meg az önkormányzat, most is ingyenes a program. Az úszóbajnokságra azonban nevezési díjat kell fizetni, ennek felét a paksi lakosok számára az önkormányzat állja.