Testvértelepülési szerződést írt alá Zenta és Paks

A képen Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere (b.) és Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere (j.). Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Újabb taggal bővült Paks testvérvárosi kapcsolatrendszere: Paks és a vajdasági Zenta község július 4-én írtak alá ünnepélyes szerződést a városházán. Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere ünnepi beszédében azt mondta, hogy a megállapodást új lehetőségek kapuja. – A két település történelme, földrajzi fekvése is hasonló: Paks a Duna, Zenta a Tisza partján fekszik, lélekszámuk hasonló éppúgy, mint értékeik, sporteredményeik, kulturális intézményeik. Sok olyan kapcsolódási pont van a két település között, amelyek alapján tartalommal tudjuk megtölteni a most lefektetett kereteket – emelte ki az alpolgármester. A két város között az első kapcsolatfelvétel a Gastroblues Fesztivál során történt meg öt évvel ezelőtt. Akkor Süli János miniszter volt Paks polgármestere, az ő munkája nyomán érett be a mostani megállapodás. Süli János hangsúlyozta: fontos, hogy az elszakított területekről is legyenek Paksnak testvérvárosai, Zentával most hiányt pótoltak. – A trianoni sebeket azzal lehet gyógyítani, hogy a két település fiataljai megismerhetik egymás lakóhelyét – tette hozzá.
– Az együttműködés első szakasza most lezárult, a testvértelepülési szerződéssel egy keretet hoztunk létre, és rajtunk múlik, milyen tartalommal töltjük meg azt – jegyezte meg Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere, aki felidézte öt évvel ezelőtti felismerését: Pakson nemcsak atomerőmű van, amelynek múzeumában a megállapodás aláírása előtti napon látogatást tett a zentai delegáció, hanem számtalan rendezvény, virágzó turizmus, oktatási, kulturális intézmények. A vajdasági városban is erős a sportkultúra és a civil szféra, széles lehetőségek vannak a kapcsolódásra. Ceglédi Rudolf szeptember 11-re, Zenta Város Napjára meghívta a magyar delegációt, és átadta a paksiaknak a zentai polgárok üdvözletét. Ezt követően Paks alpolgármestere és Zenta polgármestere ellátták kézjegyükkel a szerződést, majd az aláírás ideje alatt is zajló Gastroblues Fesztiválra alakult Transylmania nevű formáció adott koncertet. Az ünnepi eseményt Leber Ferenc alpolgármester pohárköszöntője zárta, aki ugyancsak kiemelte a délvidéki várossal való kapcsolat, együttműködés folytatásának és hivatalossá tételének szükségességét.