Irány Tokió

Pénteken (07.16.) utazik Japánba az olimpiára a magyar dzsúdóválogatott. A hét versenyző között Pupp Réka (52kg) és Cirjenics Miklós (100kg), míg az edzői stábban Braun Ákos képviseli az Atomerőmű SE-t. A felkészülés utolsó hónapjában, aki csak tudott, segített a versenyzőknek, a hat hete térdműtéten átesett Hangyási László, a több olimpiát megjárt Bor Barna és Csoknyai László. Az utazás előtti napon kérdeztük őket az elvégzett munkáról, a várható szereplésről.

Hangyási László vezetőedző: Réka nagyon jön fel, fizikálisan sokat fejlődött, ami nagyon fontos. Technikailag nagyon ügyes, jól koncentrál a versenyeken, jó lenne, ha a legjobb nyolcig nem kerülne össze a vb vagy az olimpiai bajnokkal. A többiekkel tud mit kezdeni, utána már alakulhat úgy, hogy érmet nyerjen. Mikivel az utolsó hetekben egyénre szabott, az ő technikája és fizikuma alapján végeztük az edzéseket. Váltott partnerekkel, intenzíven végzett különböző speciális feladatokat. Fejben felkészült, tudja, hogy nagy lehetőség ez az életében, hogy feltegye az i-re a pontot, mert ezekre a kvalifikációs olimpiai versenyekre nagyon nehéz kijutni. Most teljesen rendben van, hogy az elvégzett munka mire lesz elég, majd Tokióban kiderül.

Braun Ákos edző: A felkészülés végén Dunavarsányban voltunk Rékával másfél hétig, nagy terhelést kapott, most egy kicsit ki kell pihenni. Japánban már csak a finomhangolás következik. A szereplésük nagyon függ a sorsolástól, Réka és Miki is képes elverni a legjobbakat. Az elzártság nem lesz akkora probléma, amúgy is saját magukra kell koncentrálniuk, ezekkel a körülményekkel meg kell birkózniuk. A mérkőzések alatt Rékát és Mikit is én fogom instruálni a szőnyeg mellől, érmekkel elégedett lennék.

Fotó: judoinfo.hu/archív

Pupp Réka: A felkészülés vége felé már nem a mennyiségre, hanem a minőségre helyeztük a hangsúlyt, a versenyszituációkat imitáltuk. Sok időt töltünk Tokióban a verseny előtt, lesz időm aklimatizálódni, de már most is szoktatom magam az időeltolódáshoz, korábban fekszek, és kelek. Ennek ellenére próbálok nem csak az olimpiára gondolni, még hosszú az idő július 25-ig. Az mindenképpen jó, hogy ketten vagyunk az ASE-ból, máshonnan csak egy-egy fő jutott ki. Mi egy kis klub vagyunk a többihez képest, ez azt mutatja, hogy minőségi munka folyik itt, hogy két embert is delegált az olimpiai csapatba. A járvány kezdete óta sok versenyünk volt, remélem nem lesz gond az alkalmazkodással, és nem lesz nagy különbség az eddigi szabályokhoz képest.

Cirjenics Miklós: Az elmúlt időben nagyon komoly munkát végeztünk, voltam Szlovéniában és Horvátországban edzőtáborban, ahol nagyon jó és erős ellenfelekkel gyakorolhattam. Itthon javarészt nagyon intenzív technikai edzéseim voltak, valamint kondi, futás és úszás. Az elmúlt közel négy hétben Laci bácsi is lejött, és koordinálta a kinti és az itthoni munkámat is. Most kellően fáradt vagyok, de ez ennek az időszaknak megfelelő. Nagyon jó döntés volt, hogy Laci bácsi megcsinálta velem ezt a négyhetes felkészülést, magamtól ezt a munkát nem végeztem volna el, ilyen fáradtságot nem tudtam volna egyedül magamra venni. Jó, hogy felelevenedtek olyan emlékek, hogy képes vagyok ilyen iramra, úgy gondolom, kihoztuk a maximumot. Nem volt üresjárat, rendeződött a súlyom, gyorsultam, érzem, hogy kezd bennem összeállni ez a sok munka, ahhoz, hogy nyerjek.

Cirjenics Miklós. Fotó: judoinfo.hu
Cirjenics Miklós. Fotó: judoinfo.hu

Bor Barna: Réka nagyon jó munkát végez Ákossal, ezt már az Eb bronz is bizonyította. A vb-n pechje volt, hogy a későbbi világbajnokkal akadt össze a tizenhat között, de bárkit meg tud verni, ha hisz magában, márpedig hinni fog. Szerintem a legjobb döntés volt Mikitől, hogy az utolsó hónapot Pakson, Laci bácsi keze alatt töltötte. Azt vettem észre, hogy kapott egy nagyon nagy löketet, stabilabb, magabiztosabb lett. A munkát elvégezte, használt a paksi környezet, nagyon bízok benne. Nála azért az is fontos milyen lábbal kel fel. Először jobb lábbal lépjen le, aztán csináljon egy jó bemelegítést, és onnantól már élvezze, hogy ott lehet az olimpián, és dzsúdózhat. Óvatosan, taktikusan kell nekiindulni, nem szabad rágörcsölni.

Csoknyai László: Nagyon jólesett, hogy Miki és Laci bácsi is megkért, hogy segítsek a munkában. Amikor itt gyakoroltunk a dzsúdóteremben, próbáltam a maximumot nyújtani, úgy érzem hasznos és jó volt, amit elvégeztünk, remélem, ő is így érzi. A Laci bácsi által összeállított program alapján dolgoztunk, nagyrészt ledobások, küzdelmek követték egymást, Miki technikai és küzdő stílusára építve. Például húsz másodpercen keresztül kellett neki rajtam fogást keresni, majd ugyanennyi ideje volt az én fogásomat leszedni, egyszer védekezett, egyszer támadott. A lényeg az volt, hogy minél jobban szimuláljuk azokat a szituációkat, amik egy küzdelem során lehetnek. Beszélgettünk is az olimpiai tapasztalatainkról, már rutinos, bízom benne, hogy megoldja a feladatot. Rékának is nagyon szurkolok, remélem sikeres olimpiája lesz.

Cirjenics Miklós felkészülését edzőpartnerként még Akkerman Gergely és Veres Marcell segítették.

Pupp Réka 2021. július 25-én, Cirjenics Miklós július 29-én lép tatamira Tokióban.