A Budapest Jazz Orchestra nyitja a Tér-Zene koncertsorozatot

Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: TelePaks

– Elindul a Tér-Zene koncertsorozat Pakson, amelynek megvalósítására sikeresen pályázott az önkormányzat – jelentette be Szabó Péter polgármester ma (07.19.) sajtótájékoztatón. Szabó Péter úgy tájékoztatott, hogy a program egy évet ölel fel, ez idő alatt pedig harminc koncert lesz Pakson, minden esetben szabadtérre tervezve, az előadók palettáján megjelennek helyi és vendégelőadók egyaránt. A koncertsorozatot a Budapest Jazz Orchestra előadása nyitja július 25-én, a vízi színpadon (rossz idő esetén a Csengey Dénes Kulturális Központ színháztermében), műsoron szerepel Col Legno: A Duna című műve. A 18 órakor kezdődő koncert ingyenesen látogatható, ahogy a teljes sorozat minden alkalma.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Térzene Program pályázatának célja, hogy a településeken, helyben csendüljön fel a minőségi magyar zeneművészek klasszikus-, világ- és népzenéje, ami így eljuthat a társadalom szélesebb rétegéhez.

A Budapest Jazz Orchestra. Fotó: magánarchívum

Az 1998-ban megalakult Budapest Jazz Orchestra Magyarország első professzionális big bandje, amely mára a kortárs zene világszinten is elismert reprezentálójává vált. A Budapest Jazz Orchestra céljának, feladatának tartja az improvizatív és kortárs műfajok, a magyar zenekultúra hazai és nemzetközi interpretálását, a magyar művészeti értékek magas szinten történő képviseletét. Produkcióiban a zenekar – a hagyományos big band műfajából kiindulva – végig kísérte a jazzt egészen a ’20-as évek elejétől napjainkig.

A Budapest Jazz Orchestra muzsikusai nem csak professzionális jazzmuzsikusok, de többen közülük jelentős hazai eMeRTon illetve Artisjus-díjakkal elismert művészek is. A Budapest Jazz Orchestra állandó résztvevője a hazai és külföldi jazzfesztiváloknak: az egyetlen magyar big band, amely meghívást kapott a legrangosabb fesztiválokra, továbbá rangos hazai művészeti fesztiválok állandó résztvevője. Munkássága során a zenekar – a hazai jazzegyüttesek között egyedülálló módon – számos nemzetközileg elismert művésszel dolgozott együtt, ami által nemzetközileg is elismert big banddé vált.

A zenekar 2019 nyarán mutatta be Col Legno: A Duna című művét. A zeneszerző a Duna szerelmeseként befogadható, ugyanakkor igényes zenén keresztül mutatja be a folyót. Az eklektikus zenéjű alkotásban gyönyörű hidak, jégtörő hajók, vízparti padok, tragikus áldozatok, jellegzetes állatok, egykori hajómalmok, pusztító árvizek, érdekes legendák, sorsdöntő csaták, szennyező anyagok, szent helyek, vízinövények, természeti jelenségek, ókori maradványok és lenyűgöző panorámák elevenednek meg.

Facebook: https://www.facebook.com/events/498482351436470