Rost Andrea adott koncertet Pakson

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Rost Andrea Kossuth- Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas operaénekes volt a sztárvendég az idei Komolyzenei Est rendezvényen. A Siller Nótakör fogadta a világhírű művészt, aki a megérkezését követő sajtótájékoztatóján elárulta, hogy még sohasem járt Pakson. Dicsérte a szívélyes fogadtatást, a rendezett, jó hangulatú várost, és megjegyezte azt is, hogy bárhol van a színpad – ami az életét jelenti –, akár a milánói Scalaban, a new york-i Metropolitanben vagy Pakson, számára egyik sem jelent kevesebbet a másiknál. Rost Andrea tervei között szerepel Verdi Requiemje, amellyel várhatóan Budapesten és Szegeden is koncertezik. Verdi Simon Boccanegra-jában pedig, amelynek jövőre lesz a premierje, Placido Domingoval énekel majd. Rost Andreának ezek mellett is sok koncertje van, új projektje a Dalok a lányszobámból, amelyben retro slágereket énekel.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Az operaénekes paksi koncertjének kísérő programja volt, hogy a városi múzeum munkatársai az 1800-as éveket idéző, korhű ruhákban korzóztak a téren. Dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna, a múzeum igazgatója elmondta, hogy abban a korban kezdtek épülni a paksi kúriák, illetve, munkatársainak öltözete az 1800-tól 1880-ig tartó korszakot ölelte fel. Egy játékban is részt vettek a múzeum munkatársai: az estre érkezők szelfit készíthettek velük az Erzsébet Nagy Szálloda, Paks Város Önkormányzata, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Paks II. Atomerőmű Zrt. által felajánlott ajándékcsomagokért. A színpadi események megkezdése előtt a Vetővirág Népzenei Együttes szórakoztatta a közönséget, valamint rövid műsort adott a Siller Nótakör. A folyamatosan érkező közönséget welcome drinkkel fogadták az Erzsébet Nagy Szálloda munkatársai, majd kezdetét vette a színpadi műsor.

A megjelenteket Bunkóczi András főszervező köszöntötte, aki felidézte, hogy 2019-ben indította útjára a komolyzenei eseménysorozatot, amely Miklósa Erika operaénekes fellépésével kezdődött. Bunkóczi András nem titkolt célja a programsorozattal a komolyzen, az opera népszerűsítése. Rost Andrea műsorát operettslágerek előzték meg Bordás Barbara, Haja Zsolt és Kiss Zoltán előadásában. A művészeket a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar kísérte, a karmester Farkas Pál volt. Rost Andrea a Csárdáskirálynőből Szilvia belépőjével kezdte koncertjét, majd áttért az operairodalom gyöngyszemeire, hallhatta tőle a közönség Puccini Pillangókisasszonyának nagyáriáját is.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Meglepetésként az Erzsébet Nagy Szálloda elnöki lakosztályának erkélyéről énekelte a befejező számot, Puccini O mio babbino caro című népszerű áriáját, miközben a szálló épülete fényfestést kapott. A komolyzenei estet a Tűzvirág Táncegyüttes keringője zárta, a koreográfus Mádi Magdolna volt. Éjfélkor meglepetésre készült Bunkóczi András a Siller Nótakör másik tagjával, Hirczi Ferenccel: Szabó Péter, a Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola tanára trombitakíséretében szerenádot adtak Rost Andreának az elnöki lakosztály erkélye alatt. A szerenádot a művésznő örömmel fogadta, azt mondta, hogy ilyen élményben még sosem volt része.

Vasárnap ellátogatott a paksi atomerőműbe és a Paks II. Zrt.-hez, valamint a Paksi Városi Múzeumba, a Szentlélek templomba és a Sárgödör térre.