Teo Hojc elkezdte a munkát Pakson

Az Atomerőmű SE férfi kosárlabdacsapatának új vezetőedzője, a szlovén Teo Hojc Paksra érkezett. Az első napon megismerte a paksi és a szekszárdi sportcsarnokot, valamint az edzéshelyszíneket. A körút után nyilatkozott a Paksi Hírnöknek.

Teo Hojc. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

– Mikor kezdik a felkészülést, hogy áll a játékos kiválasztás?

– Augusztus első hetében kezdjük el a munkát, a külföldi játékosok kiválasztásánál tartunk. Minden pozícióra van egy 10-12 fős listánk, amiken különböző típusú játékosok szerepelnek, közülük keressük a legjobbakat. Olyanokat keresünk, akik csapatjátékosok, mivel a kosárlabda csapatjáték. Az utóbbi időben az a tendencia a magyar ligában, hogy kevés a magas játékos, el kell döntenünk, hogy akarunk e magas szerkezettel játszani.

– Milyen szereplésre számít?

– Azt is figyelem, hogy az ellenfelek kiket igazolnak, ebből is lehet látni, hova fogunk tartozni a mezőnyben a következő szezonban. Azt szeretném, hogy a játékosok képességei alapján a csapat a tudása maximumát nyújtsa. Minden meccs előtt úgy gondolkodom, hogy nyerni kell, teljesen mindegy, hogy ki ellen játsszunk.

– Milyen típusú edző? Keménykezű vagy inkább pedagógus?

– Ez is, az is, mind a kettő jó lehet egy adott szituációban. Próbálok mentor, tanár vagy pszichológus lenni, de néha a szigorú apa szerepet is el kell vállalnom.

– Milyenek az első benyomásai?

– Tetszik Paks, nyugodt, tiszta kisváros. Tetszett a paksi és a szekszárdi csarnok is, biztos vagyok benne, hogy a szurkolók jó hangulatot fognak teremteni mind a két helyen.

A negyven éves szlovén Teo Hojc Szlovéniában, az első osztályban kezdte edzői pályát. Szlovákiában a Levice csapatánál folytatta, négy év alatt bajnokságot és a szlovák kupát is nyert, és bejutott csapatával az Alpok-Adria-kupa fináléjába. A koszovói Mobile Prishtina csapatával a Fiba Európa-kupában is szerepelt a 2019-2020-as idényben. Az előző szezonban visszatért Szlovákiába, ahol a Spisska Nova Ves együttesével bajnokságot és szlovák kupát nyert.