Paks is bemutatta értékeit a Vár a megye rendezvényen

Több mint negyven település közel hatszáz résztvevővel képviseltette magát a Vár a megye – Tolna Megyei Értékek Napja elnevezésű programon, melynek helyszíne idén Sárszentlőrinc volt. A Hős kertben megrendezett eseményen újabb megyei értékeket emeltek a Tolnaikumok közé.

– Sárszentlőrinc a megye egyik legunikálisabb helye, sok hírességet adott az országnak. Itt tanult két évig Petőfi, végezte iskoláit Lázár Ervin, itt anyakönyvezték a közeli pusztán született Illyés Gyulát, de élt itt igazságügyi miniszter, sebészprofesszor és több akadémikus is. Azért jöttünk ma ide, hogy ápoljuk ezeket az emlékeket – hangsúlyozta a rendezvény megnyitóján Süli János országgyűlési képviselő, tárca nélküli miniszter. – Elevenítsük fel közös történelmi hagyományainkat, hogy a települések egyre közelebb kerüljenek egymáshoz – emelte ki. Emlékeztetett: a Paksi Atomerőmű két új blokkjának építése kapcsán is jelezték, a beruházás mellett kiemelten foglalkoznak majd a térségfejlesztéssel, hogy az életminőség különbsége ne nőjön Paks és a környező helységek között. Erre már eddig is jelentős forrásokat sikerült a településeknek juttatni, ami tovább bővül majd a közép-dunamenti térségfejlesztési társulásnak köszönhetően – hangsúlyozta.

A Vár a megye elnevezésű programon ismét felvonultatták Tolna megye értékeit a települések. Standjaikon megjelentek a helyi gasztronómiai és kézműves remekek, sajtokat, szörpöket, mézeket, lekvárokat kínáltak, máshol kézműves söröket, füstölt árukat, levendulából készült termékeket. A legszebb stand címet idén a nagymányoki önkormányzat kapta.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A rendezvényen idén is az adott településre jellemző étkeket sütöttek-főztek. – Nagyon fontosak ezek az alkalmak, egyrészt mert találkozási lehetőséget biztosítanak a megye településein élőknek, másrészt mert meg tudjuk mutatni egymásnak településeink értékeit – fogalmazott Szabó Péter. Paks polgármestere azt is elmondta, hogy míg 2019-ben Lusszoniumot, idén gasztronómiai értékünket a paksi sillert emelték megyei értékké. Ezt a bort mutatták be kiemelten a paksi standon több Sárgödör téri pincéből, a nedűkhöz borkorcsolyákat kínáltak, kolbászos veknit, sós-túrós és káposztás rétest, sajttálat és sonkát. A gasztronómiai ízelítő mellett megtekinthették az érdeklődők Paks kiadványait és városmarketing termékekeit.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– Ha körbejárjuk a települések standjait, megkóstoljuk ízeiket, beszélgetünk ottani emberekkel, rádöbbenhetünk, hogy a saját településünkön szintén nagyon sok érték van. Mi továbbra is azon dolgozunk majd, hogy a maihoz hasonló kezdeményezéseknek teret nyissunk, pénzt állítsunk mögé, és biztosítsuk az itt élőknek, hogy Tolna megyében otthon érezzék magukat – hangsúlyozta Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke.

Az értékek napján idén is részt vett Tolna megye testvérmegyéje, Hargita. A rendezvényt zenés és irodalmi műsor, fotópályázat alapján készült tárlat színesítette, utóbbi a Lázár Emlékházban.

2016-ban, a megye napján született döntés arról, hogy a megyei értékek közül az értéktár bizottság kiemeli a legrangosabbakat, amelyeket a hungarikum mintájára Tolnaikummá minősít. Idén három új értékkel bővült ez a kör. Ezek egyike az Ozorai vár, megyei értékké minősítették a szekszárdi születésű Mészöly Miklós író munkásságát, és harmadikként a Rákóczi túróst választották a tolnaikumok közé. A megyében regisztrált helyi értékek száma immár jóval meghaladja az ezret. A Megyei Értéktár Bizottság ezek közül eddig 460-at ismert el megyei értéknek. Kiemelkedő értékgyűjtő tevékenységéért Értékdíjat kapott idén a Tolna Megyei Értéktár Bizottságtól a Nagydorogi Települési Értéktár Bizottság, valamint a Hőgyészi Általános Iskola Tolnai Lajos Gimnáziumi és Kollégiumi Tagintézménye.