Vizitben a reumatológia szakrendelésen

Vizitben című sorozatunkban a városban működő egészségügyi alap- és szakellátást mutatjuk be. Ez alkalommal a reumatológia szakrendelésre látogattunk el, ahol dr. Palotás Kinga tájékoztatott a szakrendelés működési rendjéről, az eszközellátottságról, a vizsgálatokról.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

– A Paksi Gyógyászati Központ reumatológia szakrendelésén naponta körülbelül harminc pácienst fogadunk, kizárólag beutalóval és előjegyzéssel. Amikor időpontot adunk, figyelembe vesszük, mennyire sürgős a vizit, illetve például ha buszjárathoz kötött a páciens – mondja dr. Palotás Kinga reumatológus szakorvos. Azt is elmondta, hogy a reumatológia a mozgásszervek fájdalommal, működészavarral járó, nem traumás eredetű megbetegedéseivel foglalkozik. Ez „első ránézésre” igen hasonlít az ortopédia szakágra, hiszen az is mozgásszervi problémákkal foglalkozik, ám mégis van különbség közöttük. Míg a reumatológia kizárólag konzervatív kezeléseket alkalmaz, a csontváz és a mozgató szervrendszerek veleszületett, illetve szerzett rendellenességeinek kezelésével foglalkozó ortopédia műtéti beavatkozásokat is végez.

A már gondozott betegek jól ismerik a reumatológia szakrendelést. Ha új páciens érkezik, a doktornő kikérdezi a panaszairól, egyéb betegségeiről, a szedett gyógyszereiről, majd az érintett testrészre koncentrált fizikális vizsgálatot végez (behatárolja a fájdalom pontos helyét, átmozgatással ellenőrzi a mozgástartományt, ellenőrzi a járást, vizsgálja az izomerőt stb.), végül pedig meghatározza a szükséges terápiát. – A szakrendelésen nincs nagy eszközigény, mindössze egy vizsgálóágyra van szükség, esetleg mérőszalagra, illetve van egy külön helyiségünk infúziós terápiához, bár manapság inkább az injekciós kezeléseket részesítjük előnyben. Előfordulhat, hogy akár a diagnózishoz, akár a gondozás folyamatában szükséges más szakrendelés bevonása, szóba jöhet a belgyógyászat, az ideggyógyászat, az ortopédia, valamint különböző képalkotó eljárások és a csontsűrűség-mérés. A konzervatív terápia körébe tartozik a gyógytorna, a fizikoterápia, valamint a fürdőgyógyászati, a gyógyszeres és az injekciós kezelések – tájékoztatott dr. Palotás Kinga, kiemelve, hogy kevés hely van az országban, ahol mindehhez olyan jó feltételek adottak, mint Pakson. – A gyógytorna, a fizikoterápia és a fürdőgyógyászat egyaránt maximálisan felszerelt, a munkatársak pedig kiválóan képzettek – húzta alá.

A doktornő kitért arra, hogy az autoimmun betegségből fakadó, gyulladásos kórképek esetében, amennyiben Pakson nem sikerül javulást elérni, szóba jöhet a pécsi immunklinika, ahol kiváló eredményeket érnek el biológiai terápiás kezelésekkel. Ezen betegek gondozás alatt állnak Pécsett és Pakson egyaránt.

– Sajnos a kopásos problémákat és a csontritkulást nem lehet gyógyítani, de a fájdalom általában jól csökkenthető, aminek révén jelentősen javul a beteg életminősége, illetve a további állapotromlás megelőzhető, csak meg kell találni a leghatásosabb terápiát. Ehhez türelemre és kitartásra van szükség az orvos és a páciens részéről egyaránt, valamint nagyon fontos, hogy megbízzanak a betegek az orvosban. Végső megoldásként a műtéti beavatkozás javasolt sok esetben, de ez utóbbi már az ortopédus kompetenciája – mondja a doktornő, aki Pécsett, az orvosi egyetemen diplomázott, majd Szekszárdon, a reumatológián kapott állást, 1998-ban szakvizsgázott. A megyei kórházban osztályon és a reumatológia szakrendelésen felváltva dolgozott, majd 2006-tól kizárólag utóbbin. A paksi reumatológia szakrendelésen 2009-től vállalt félállást, 2011. januártól pedig teljes állásban látja el a betegeket a gyógyfürdő épületében található szakrendelésen.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

– Az asszisztenseim Tar Mónika és Pál Szilvia. Mindketten kiválóan képzett szakemberek, lelkiismeretesen dolgoznak, maradéktalanul megbízom bennük. A munkájuk sokrétű, többek között adminisztratív feladatokat végeznek, illetve asszisztálnak a vizsgálatoknál, az infúziós, illetve az injekciós kezeléseknél – összegzett dr. Palotás Kinga.