Átvette a Pro Urbe emlékérmet Jenei Károly

Pro Urbe emlékéremmel ismerte el dr. Pallya Gábor, dr. Kelemen András és Jenei Károly tevékenységét a paksi képviselő-testület 2020-ban. Jenei Károly viski refomátus lelkipásztor a pandémia miatt csak most tudott ellátogatni Paksra, hogy személyesen vegye át az elismerést, amit Szabó Péter polgármester adott át. Az ünnepséget ma (08.30.) tartották meg az Erzsébet Nagy Szállodában.

Szabó Péter polgármester (b.) és Jenei Károly református lelkész (j.). Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– A képviselő-testület 2020-ban – a trianoni döntés 100. évfordulója alkalmából – határozott úgy, hogy Pro Urbe díjat adományoz Jenei Károlynak Viskről, dr. Pallya Gábornak Galántáról és dr. Kelemen Andrásnak Kézdivásárhelyről, akik hosszú idő óta kimagaslóan sokat tesznek Paks és az általuk képviselt testvértelepülések kapcsolatának erősítéséért. A pandémia miatt a tavaly október 23-i városi ünnepségre nem tudtak eljönni a kitüntetettek, illetve Jenei Károly viski református lelkész az idén nyáron megtartott díjátadó ünnepségre sem, csak most volt módja ellátogatni Paksra – összegezte az előzményeket Szabó Péter, Paks polgármestere. Kiemelte, hogy Jenei Károly sokat tesz Visk és Paks testvérvárosi kapcsolatáért, a viski magyarság megmaradásáért, továbbá, hogy ez a kapcsolat nem jöhetett volna létre a Gárdai család és a Gastroblues fesztivál nélkül.

Gárdai György (b.), Szabó Péter polgármester (k.) és Jenei Károly református lelkipásztor (j.). Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Gárdai György azt mondta az eseményen, hogy az önkormányzat jelentős támogatásával jövőre lesz a 30. fesztivál. Arról is beszélt, hogy a jótékonysági főzőversenyen megvásárolt kóstolójegyekből, illetve a templomi koncertre szóló belépőjegyek árából befolyt összeget ajánlják fel évről évre a viski magyar tannyelvű óvoda támogatására. Köszönetet mondott a paksi evangélikus egyházközségnek és a főzőversenyen résztvevőknek hozzájárulásukért, illetve elmondta, hogy az idei fesztiválon 740 ezer forint gyűlt össze.

Jenei Károly egyebek mellett beszélt arról, hogy nagyon szép krédó lett, ami kialakult a két város kapcsolatában. – Krédó lett olyan régi értékekből, mint adott szó, kézfogás, bizalom, emberség, befogadás – emelte ki. Hozzátette: Örömmel jelentem, hogy a magyar tannyelvű óvoda nemcsak működik, hanem túljelentkezés van, hogy a 150 éves templomi orgonánk – aminek felújításához szintén hozzájárult Paks – újra szól, és hogy az elmúlt héten sikerült megújítani a templomunk héjazatát. – Köszönöm, hogy mindig akkor és úgy fogtátok a kezünket, amikor és ahogy szükség volt rá – húzta alá.

Jenei Károly református lelkész, Visk. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A júliusi díjátadó ünnepségen elhangzott Jenei Károly méltatásában, hogy a külhoni magyaroknak talán Kárpátalján a legnehezebb az életük (oktatási és nyelvtörvény, szegénység, határátkelés, elvándorlás). Sajnálatos tény, hogy Galánta után Visknek sincs magyar polgármestere. A folyamatosan változó ukrán nyelvtörvény ellenére Jenei Károly református lelkipásztorra mindig számíthat a viski magyarság. Odaadóan dolgozik a magyarság megmaradásáért, helyben maradásáért és boldogulásáért. Nélküle nem készült volna el az óvoda sem, ahonnan egyenes út vezet a magyar iskolába. Jenei Károly Pakson tette le az állampolgársági esküt.