Székelykaput avattak Pakson

Székelykaput avattak Pakson. Az ünnepi eseményen Bándi Imre, az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesületének elnöke, Süli János miniszter és Szabó Péter, Paks polgármestere köszöntötték a megjelenteket.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A hagyományos faragott motívumok mellett, az „Egy vérből valók vagyunk” idézet is az összetartozást szimbolizálja az augusztus végén elkészült székelykapun. A faragott emlékmű állítása már régi, több évtizedes vágya volt az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesületének. A szeptember 5-i ünnepségen az egyesület vezetője, Bándi Imre azt mondta, hogy 2020-ra tervezték a kapu állítását, de a pandémiás helyzet közbeszólt.

Székelykapuk tucatjai dicsérik Papp Jenő fafaragó mester és fivére keze munkáját Székelyföld-szerte, és itt, az anyaországban is – mondta az ünnepségen Süli János. A Paks II. projektért felelős tárca nélküli miniszter hozzátette, külön öröm, hogy itt állhat a paksiak közös székelykapuja előtt, és együtt ünnepelheti az összmagyarság szimbólumának avatását.

A székelykapu-avatón Szabó Péter, Paks polgármestere is ünnepi beszédet mondott. A városvezető úgy fogalmazott, hogy Pakson mély gyökerekkel rendelkezik a székely közösség. Kifejezte örömét azzal kapcsolatban, hogy otthonra találtak a székelyek Paks városában, betekinthetünk a kultúrájukba, hagyományaikba és szokásaikba.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az ünnepségre kulturális programmal is készültek a szervezők. Fellépett Fábián Zoltán zeneszerző, Bognár Cecil, a Magyar Kultúra Lovagja, a Vajdaszentiványi Néptánccsoport, valamint a Csim-Bumm színjátszó csoport.