Közvélemény-kutatás: életvitelről és étkezésről kérdez az atomerőmű

Mennyit tartózkodik a szabadban? Szokott pecázni? Mennyi halat eszik? Honnan szerzi be az élelmiszereket? Ehhez hasonló kérdésekkel szembesülhet az ősz folyamán az, akit a Paksi Atomerőmű által megbízott kutatók megkeresnek. Eddig 30 évvel ezelőtti nemzetközi felmérések átlagértékeit használták, a most induló felmérés célja, hogy kiinduló adatként szolgáljon bizonyos biztonsági előírásokhoz kapcsolódó számításokhoz és tudományos kutatásokhoz – tájékoztatta szerkesztőségünket közleményében az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Harminc év alatt lassan megváltoztak az életviteli és fogyasztási szokások, mondta Nagy László, az atomerőmű Nukleáris Főosztályának vezetője, ezért ideje aktualizálni az adatokat.

– Mindig tudnunk kell bizonyítani – erre az atomtörvény is kötelez –, hogy megfelelünk az előírásoknak, és biztonságos technológiát üzemeltetünk. Pontosan tudnunk kell, hogy a természetes háttérsugárzáshoz képest kap-e és mekkora többletdózist a lakosság, a számításokhoz pedig szükség van az életmódbeli és a táplálkozási szokások ismeretére – milyen szabadidős tevékenységeket végeznek, ki mennyit horgászik például, vagy mit eszik, és azt honnan szerzi be. Normál üzemmenet esetére is elvégezzük majd a számításokat az adatok alapján, de az adatgyűjtés az üzemzavari esetek értékeléséhez is szükséges – tájékoztatott az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. főosztályvezetője.

Arról, hogy miként zajlik majd a felmérés, a kutatási projekt vezetője, dr. Pázmándi Tamás, az Energiatudományi Kutatóközpont Sugárvédelmi Laboratóriumának vezetője adott összefoglalót.

– Reprezentatív kutatás lesz, azaz a válaszadókat bizonyos szempontok szerint csoportosítják – hogy a nemek aránya, a városiak-falusiak aránya, de még sok más szempont szerinti arányuk is tükrözze a 30 kilométeres körzetben élőket. A kiválasztott válaszadókat személyesen keresik majd meg a Medián közvélemény-kutató munkatársai, és 40 kérdést tesznek fel a legfeljebb félórás interjú során. A járványügyi szabályozások egyelőre lehetővé teszik a személyes interjúkat, ha ez esetleg változik, akkor telefonon készítik majd ezeket. A felmérés természetesen önkéntes és névtelen.

A kutatás során összesen 1000 háztartás szokásait vizsgálják majd: 613 háztartás a Duna paksi oldaláról, 387 háztartás a kalocsai oldalról. Pakson és Szekszárdon 100-120 háztartás, míg a kisebb településeken 3-4 háztartás került a mintába. Az adatgyűjtés szeptember 18-án kezdődik a Duna paksi oldalán, és körülbelül egy-másfél hónapig tart majd.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. ezúton is köszönetet mond az érintett települések lakóinak a kutatásban való aktív részvételükért: a kérdések megválaszolására fordított kb. 30 perc nagyon fontos információkat nyújt az atomerőmű biztonságos üzemeltetéséhez, írják a közleményben.

Fotó: Babai István/korábbi felvétel
Fotó: Babai István/archív illusztráció

Háttérinformáció:

A közvélemény-kutatást az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. megbízásából az Energiatudományi Kutatóközpont, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet és a 21 Kutatóközpont végzik szeptember közepétől október végéig. Az Energiatudományi Kutatóközpont Sugárvédelmi Laboratóriuma már évtizedek óta foglalkozik a környezeti sugárzási viszonyok meghatározásával. Az utóbbi években fejlesztettek ki egy új számítási programot, amely a helyi lakosság szokásainak figyelembevételével a környezeti következmények pontosabb meghatározására alkalmas. A lakossági szokások közül befolyásolja a számításokat például, hogy az emberek mennyi időt töltenek a szabadban vagy zárt térben, hogy mennyire intenzív munkát végeznek, vagyis mennyire gyors vagy lassú a légzésük, hogy milyen helyben termelt élelmiszereket fogyasztanak. Az ilyen elemzéseket egy elképzelt, hipotetikus személyre szokás elvégezni, amelynek a jellemzőit általában nemzetközi vagy országos adatbázisból származó adatok alapján határozzák meg. Jelen projekt célja, hogy a szakemberek megismerjék a helyi lakosok valós életviteli és fogyasztási szokásait, és ezeket figyelembe véve végezzék a számításokat.