Sikeres bajnokságban bíznak a horvát játékosok

Az 2021/2022-es NB I/A-s férfi kosárlabda-bajnokság jövő héten szerdán (09.22.) rajtol. Kisebb vargabetűvel ugyan, de kialakult az ASE játékoskerete is, vasárnap (09.12.) jelentette be a klub a negyedik légiós szerződtetését.

Mislav Brzoja. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Mislav Brzoja horvát nemzetiségű, 27 éves, 198 centiméter magas, 2-3-as poszton is bevethető. Egyetemi tanulmányait az USA-ban folytatta, játszott indianai és pennsylvaniai egyetemi csapatokban. Zadarban folytatta pályafutását 2016-2019-ig, ezután Goricába igazolt, az előző idényben a montenegrói Sutjeska csapatát erősítette. Hazája U16-os és U18-as válogatottjával egyaránt Európa-bajnoki címet szerzett, melyekben együtt játszott az NBA-s Phoenix Suns csapatát erősítő Dario Šarić-al.

Mislav Brzoja. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A hétfő (09.13.) esti edzés előtt arról kérdeztük Mislav Brzojat, hogy mit tud a magyar bajnokságról, és új csapatáról, az Atomerőmű SE-ről. Azt mondta, hogy ismeri a magyar ligát, sok horvát játékos játszott már itt, fiatalon kerülnek ide, és esélyt kapnak a fejlődésre. – Nagyon kemény, gyors és fizikális a játék, és ez látszik is a magyar kosárlabda színvonalán, mert egyre több komolyabb versenyre jutnak ki. Azok a külföldiek, akik Magyarországra jönnek játszani azok is jó játékerőt képviselnek. A Zadarral már játszottam Pakson barátságos meccsen, Johnsyra (Eilingsfeld János – a szerk.) emlékszem az akkori csapatból, de van rajta kívül is több ismerős. Az első benyomásaim alapján azt gondolom a csapatunkról, hogy tehetséges játékosok alkotják, és fizikális, gyors játékot fogunk játszani. Nagyon jó edző van velünk, aki már bizonyította a tudását különböző ligákban, tavaly nagyon jó szezonja volt, reméljük, hogy velünk is hasonló évet fog zárni – összegzett.

Center posztra is horvát játékost igazolt az ASE még szeptember elején, próbajáték után esett a választás Lovro Buljevicre. A 210 cm magas 23 éves magasember már fiatalon belekerült a „mélyvízbe”, a Cedevita Zagrebbel megnyerte a 2016/2017-es horvát nemzeti bajnokságot, valamint a 2017-es és 2019-es Horvát Nemzeti Kupát. Tagja volt hazája U16-os, és U18-as válogatottjának. Az előző idényben a bosnyák HKK Siroki együttesénél játszott.

Lovrot az eddigi paksi benyomásairól, a csapatról, és a válogatottságról kérdeztük. Azt mondta, hogy Paks egy kicsi de szép város, jól érzi itt magát. – A csapat szerintem nagyon jó, versenyképes, és remélem, hogy erősek is leszünk idén. Nagy álmom hogy egyszer horvát válogatott legyek, lépésről lépésre haladok, úgy gondolom, hogy a paksi szereplés segíthet ebben. Jó játékosállományunk van, bárkivel felvehetjük a versenyt, és remélem, hogy a bajnokságban végig harcban leszünk a jó helyezésért – mondta.