Nyolcszázan húztak futócipőt idén

– A mai nap ünnep mindannyiunknak, hiszen újra együtt vagyunk, ami sokáig bizonytalan volt, de megvalósult az idei rendezvény. Kívánom mindenkinek, hogy sikerüljön elérnie a kitűzött célt, a rutinosabbak érezzék jól magukat, a kevésbé rutinosaknak pedig azt tanácsolom, hogy minden frissítőállomásnál frissítsenek, figyeljenek a folyadékbevitelre és az energiaháztartásukra. Mindenkinek jó futást kívánok – ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a résztvevőket dr. Kovács Antal, az Atomerőmű SE elnöke a 9. Atomfutáson.

A program az utcai távokkal kezdődött, a reggeli órákban a legkisebbek teljesíthették a 600, 2000 és 3000 méteres távokat, tíz órakor pedig a felnőttek következtek, 5, 10, 16, 23 és 31 kilométeren. A rekkenő hőség és az aszfalt hőmérséklete nem segítette ugyan a futókat, ám többek között a paksi főutca, a Szent István és a szomszédságában megújult Szentháromság terek, az Öreghegy, a Duna-part, a Sárgödör tér, az utcazenészek dallamai, a frissítőpontok, vagy a szurkolók biztatása mind üdítőleg hatottak rájuk, a célba érkezéskor mindenkit kellemes fáradtság töltött el. A délutáni program a terepfutóké volt, a brutálKölyök, a brutálAtom light és classic is tömegeket vonzott.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A program tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, és az idei verseny lebonyolítása is sokáig kérdéses volt, ennek ellenére az előzetes elképzelések szerint alakult az indulók száma a szeptember 11-i eseményen, közel nyolcszázan húztak futócipőt. – Augusztus közepéig az volt az érzésünk, hogy az ötszáz fős határt sem lépjük át. Országos tendencia ugyanis, hogy harmadára esik vissza a különböző sportrendezvényeken a résztvevők száma. A bizonytalanságnak sok öszszetevője volt, így nem tudta senki, hogy mi lesz szeptemberben, de az utolsó pillanatban megindult a regisztráció. Ha mindenkinek lett volna a versenyzéshez megfelelő engedélye, akkor szerintem meglehetett volna az ezer fő a rajtnál. Idén azok a futók jöttek, akik a szó jó értelmében elvetemültek. A bizonytalanok és azok, akik kevesebbet futnak, nem jöttek el, amit nagyon sajnálok. De a korábbiakhoz képest a versenyzők közel fele eljött Paksra, ami mindenképpen pozitív visszacsatolás számunkra, és azt mutatja, hogy van igény az Atomfutásra – mondta Scheffer István főszervező. A paksi futóverseny egyébként országos népszerűségnek örvend, a helyiek mellett sokan jöttek a régióból, de távolabbról is, Budapestről, Miskolcról, Győrből. Az utcai távokon a lehető legtöbbet mutatták meg a szervezők a városból, a terepakadályok pedig idén is embert próbálók voltak. – Gyors pályát szerettünk volna összeállítani, ezért kevesebb mászás volt, mivel ezáltal sokkal gyorsabb lett egy kör. A terepakadályokon történő futásra helyeztük a hangsúlyt, de azért tettünk bele egy-két csalafintaságot. A verseny szervezése – úgy gondolom – jól sikerült, a támogatók maximálisan teljesítettek, köszönjük az atomerőmű, az önkormányzat, az ASE és minden segítő közreműködését. Bár idén kevesebben voltunk, de reméljük, jövőre már nem lesz járványhelyzet, és a most befektetett munka kamatozik majd – összegzett az Atomfutás főszervezője.

A hét állomásból álló Atom100 sorozat ötödik megmérettetése volt a paksi, a következő futóverseny szeptember 26-án lesz Baján, majd a program zárórendezvénye november 20-án Szekszárdon.