Tovább vizsgálja az engedélykérelmet az OAH

Látványterv. Forás: Paks II. Zrt.

Hiánypótlást rendelt el az Országos Atomenergia Hivatal a Paks II. projekt engedélyezési eljárásában. A nukleáris hatóság mai (09.30.) közleményében ez áll: a Paks II. Zrt. által benyújtott dokumentáció több tekintetben rendkívül alapos, ugyanakkor azért, hogy a hatóság meg tudjon győződni valamennyi követelmény maradéktalan teljesüléséről, néhány területen további értékelésre, elemzésre van szükség, figyelembe véve a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a létesítési engedélyezési eljárással párhuzamosan lefolytatott missziójából származó ajánlásokat.

A nukleáris hatóság emlékeztetett arra, hogy a Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án nyújtotta be az új atomerőművi blokkok létesítésére vonatkozó kérelmét. Az Országos Atomenergia Hivatalnak 12 hónap állt rendelkezésére a létesítési engedélyezési eljárás lefolytatására, amelyet 3 hónappal a törvényi kereteknek megfelelően meghosszabbított.

Az engedélyezési eljárás legfőbb célja annak igazolása, hogy a létesítendő nukleáris blokkok megfelelnek a hazai, legmagasabb szintű nukleáris biztonsági követelményeknek. Ennek érdekében a hivatal az engedélyezési eljárás során igénybe vette nemzetközi és hazai szakértők támogatását is – áll a közleményben.

Az Országos Atomenergia Hivatal a honlapján részletes tájékoztatást ad az új atomerőművi blokkok létesítésével kapcsolatos engedélyezési eljárásról. Mint írják, az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény szerint az atomenergia alkalmazása kizárólag a jogszabályokban meghatározott engedélyek birtokában és folyamatos hatósági felügyelet mellett történhet. Egy olyan összetett, sok szakterületet érintő létesítményt, mint egy atomerőmű, nem egyetlen hatóság engedélyez és felügyel. Az egyes hatóságok saját engedélyezési eljárásaikban adják ki a szükséges engedélyeket, és szakhatóságként érvényesítik a saját szakterületi szempontjaikat más hatóságok eljárásaiban. Az atomerőmű létesítésének és működésének nukleáris biztonsági, védettségi és biztosítéki engedélyezése az Országos Atomenergia Hivatal feladata.

Az Országos Atomenergia Hivatalhoz az új paksi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezéséhez kapcsolódóan várhatóan tíz létesítményszintű „nagy” és akár több ezer további, „kisebb” rendszer-, illetve rendszerelemszintű engedélykérelem (pl. építési, gyártási, szerelési engedély) fog érkezni.

A létesítési engedélyhez kapcsolódó eljárás 2020. július 1-jén indult. Mint olvasható, ennek során arról kell döntenie a hivatalnak, hogy a jogszabályoknak megfelelő módon, biztonságosan felépíthetők és üzemeltethetők lesznek-e az új atomerőművi blokkok.

Az OAH – áll a honlapon – már a benyújtást megelőzően, előzetesen kialakította a létesítésiengedély-kérelem feldolgozását célzó munkaprogramot, készülve az OAH eddigi történetének legnagyobb engedélykérelmének bírálatára.

Ezzel egyidőben az OAH felvette a kapcsolatot az engedélyezéshez kapcsolódó szakhatóságokkal (BM OKF, Baranya Megyei Kormányhivatal), illetve ennek mentén a hivatalosan kezdeményezte, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség indítsa el az úgynevezett „Technical Safety Review” (Műszaki Biztonsági Áttekintés) misszióját. Ennek célja, hogy független nemzetközi szakértőcsoport is részt vegyen az értékelésben.

Az OAH a bírálatra rendelkezésére álló határidő lejártakor közölte, hogy további értékelés és elemzés érdekében az eljárásban további hiánypótlást rendel el.