Vizitben az orvosdiagnosztikai laboratóriumban

Vizitben című sorozatunkban a városban működő egészségügyi alap- és szakellátást mutatjuk be. Ez alkalommal az orvosdiagnosztikai laboratóriumban jártunk, aminek működéséről dr. Sipos Katalin, a laboratórium vezetője és Vidákovics Jusztina orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikus tájékoztattak.

Egy átlagos napon 120-160 pácienst fogadnak és körülbelül kétezer vizsgálatot végeznek a Paksi Gyógyászati Központ orvosdiagnosztikai laboratóriumában. A vizsgálatok sorában lehetnek klinikai kémiai (enzimek, fehérjék, ionok a vérben), hematológiai (a vér alakos elemei, azok száma és minősége), véralvadási vizsgálatok, vérsejtsüllyedés, hormonszint-meghatározások, allergiavizsgálatok, vizeletvizsgálatok, székletvér kimutatása. Minden nap a vizsgálatokhoz szükséges minták levételével indul, majd az analízis következik, ami igen nagy precizitást igényel, az utolsó mozzanat pedig a leletek validálása, azaz hitelesítése.

Dr. Sipos Katalin. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök korábbi felvétel

– A vérmintákat héttől tíz óráig veszik le a kollégák, ami nem véletlen, ugyanis ez a legideálisabb időszak erre – mondta dr. Sipos Katalin, a laboratórium vezetője, aki arra is kitért, hogy a vizeletmintát vihetik is a páciensek, ám ehhez kérjenek tőlük vagy a háziorvosuktól tiszta, zárható vizeletgyűjtő edényt, mert a hiteles eredmény érdekében külső szennyeződésektől mentes mintára van szükség. A doktornő megjegyezte, hogy menstruáció ideje alatt nem ajánlott a vizeletvizsgálat, mert a mintába vörösvértestek kerülhetnek, ami téves diagnózist adhat, a vérvételt azonban nem zárja ki. Arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak olyan vizsgálatok, amelyek eredményét nagymértékben befolyásolhatja a vizsgálatot megelőző napok étrendje, gyógyszerek, de akár a fizikai aktivitás is, tehát kérdezzék meg a laborvizsgálatot kérő orvost, mire figyeljenek a mintavétel előtt, továbbá arról is, hogy ehetnek, ihatnak-e a mintavétel előtt. A laborvizsgálatra való felkészülést illetően az interneten is elérhetők megbízható információk – hívta fel a figyelmet dr. Sipos Katalin, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az eredmények elemzésébe azonban ne merüljenek bele a páciensek, következtetéseket pedig végképp ne vonjanak le belőlük, a kiértékelést hagyják az orvosukra.

A kiválóan felszerelt laboratóriumban térítéses vizsgálatokat is végeznek – ekkor nem kell beutaló –, rutin laboratóriumi vizsgálatokat, tumormarkereket, allergiavizsgálatokat, hormonvizsgálatokat, utóbbiak sorában például meddőségi vizsgálatot is. A részletekről a térítésköteles vizsgálatok szabályzatából lehet tájékozódni a gyógyászati központ honlapján. A bejelentkezéskor jelezni kell a recepción, ha valaki ilyen vizsgálatra érkezett, és elirányítják.

Dr. Sipos Katalin vezetésével heten dolgoznak a laboratóriumban, Kult Bernadett és Vidákovics Jusztina orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikusok, Hajdók Kornélia laboratóriumi szakasszisztens, Péntek Ildikó, Szabó Erzsébet és Bartkó Annamária laboratóriumi asszisztensek és Szabóné Horváth Katalin asszisztens. Vidákovics Jusztina úgy tájékoztatott, hogy jelenleg minden esetben bejelentkezéssel fogadják a pácienseket, időpontot egyeztetni a 75/830-729-es telefonszámon lehet hétköznapokon 9 és 12, illetve 13 és 14 óra között. Az időpont egyeztetésekor figyelemmel vannak egyebek mellett arra, ha a páciens várandós, vagy krónikus beteg, vagy kemoterápiára jár. – Kisgyermekkel bejöhet a mintavételre szülő, a csecsemők vérvételéhez van babafektetőnk. Ilyenkor előkerül a varázsdobozunk, amiben apró ajándékok lapulnak – mondta Vidákovics Jusztina.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Ha valaki a laboratóriumba érkezik, először a főbejáratnál lévő recepción kell bejelentkeznie, majd a laboratórium várójában lévő ablaknál ismét van egy kis adminisztráció, amivel bekerül a laborprogramba (kap egy másik számot), azt követően pedig már csak várnia kell, amíg szólítják. A vérvételnél ismét van betegazonosítás, ami kötelező. A laborleletek aznapi vizsgálatok esetében hétfőtől csütörtökig 14.30-tól 15 óráig vehetők át, pénteken 14 és 14.30 között, ha pedig régebbiről van szó, akkor minden hétköznap 12 és 14 óra között. A járványhelyzet miatt azt javasolják a pácienseknek, hogy kérjék a leletüket emailben, ez gyors és kényelmes.