Erőművek éjszakája – Az energia, és ami mögötte van

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal – csatlakozó partnereivel közösen – idén is megrendezi az Erőművek éjszakáját. Országszerte harminchat helyszínen nyitják meg kapuikat a villamosenergiát termelő erőművek, valamint a távhőt és a melegvíz-szolgáltatást biztosító fűtőművek 2021. október 8-án. Az esemény jelmondata: Az energia, és ami mögötte van.

Az országos rendezvénysorozat – melynek az Atomenergetikai Múzeum is helyszíne – célja, hogy az érdeklődők megismerjék a villamosenergia-előállítás hátterét, a műszaki folyamatokat, berendezéseket és érdekességeket. A múzeumba látogatók számára közérthetően és élményszerűen mutatják be a múzeum műtárgyain keresztül az atomerőmű működését és az energiatermelést. A folyamatos tárlatvezetések során a legújabb interaktív technológiákat: kiterjesztett valóság (AR) és virtuális valóság (VR) is alkalmazzák. Az óránként bemutatott látványos kísérletek biztosítják a tudomány játékos megismerését.

Az Erőművek éjszakája programsorozat keretében az atomerőmű 15, 17, valamint 19 órakor egy-egy 40 főből álló csoportot indít, a látogatóközpont és az üzemi terület megtekintésére. Erre a programra az előzetes jelentkezés már lezárult.

Atomenergetikai Múzeum. Fotó: Babai István/archív felvétel
Atomenergetikai Múzeum. Fotó: Babai István/archív felvétel

Az Atomenergetikai Múzeum 15 és 19 óra között óránként indít tárlatvezetést. Az Atomenergetikai Múzeum Európában is egyedülálló módon mutatja be az atomenergetika és a paksi atomerőmű történetét. A 2000 m2-es kiállítótér helyet biztosít az atomerőmű működése során használt berendezéseknek, tudósokhoz köthető relikviáknak, állandó és időszaki kiállításoknak. Az intézmény célja, hogy közérthetően és élményszerűen mutassa be a műtárgyakon keresztül az atomerőmű működését és az energiatermelést.

Bővebb információ: https://eromuvekejszakaja.hu/paksi-atomeromu/