Kismúzeumok a 21. század változó világában

Számos kihívással kell szembenézniük a kismúzeumoknak a XXI. században, sok múlik azon, hogy miként alkalmazkodik egy intézmény a változó körülményekhez, újít-e, reagál-e az igényekre, bevonja-e a helyi közösséget és szorosan együttműködik-e a múzeumot fenntartó önkormányzattal – hangzott el a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozata szakmai napján, amelyet idén Pakson tartottak. A rendezvényen Szabó Péter, Paks polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket és kifejtette: a város támogatását élvezi a paksi intézmény, ezt bizonyítják az elmúlt években végrehajtott fejlesztések is.

Interaktív tábla, régészeti kiállítás, számos újdonság, valamint modern környezet várja a Paksi Városi Múzeum látogatóit önkormányzati fejlesztéseknek köszönhetően. Ezek és a különböző múzeumpedagógiai foglalkozásoknak eredményeképpen növekedett a paksi intézmény látogatottsága – mondta dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozata Pakson tartott szakmai napján. A Paksi Városi Múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy folyamatosan azért dolgoznak, hogy még vonzóbbá tegyék az intézményt a közönség számára, a világhálón való megjelenésre pedig a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetnek.

Fotó: TelePaks-Paksi Hírnök Fb.-oldal

– Több mint egymilliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően újult meg néhány éve ez a múzeum, külön épületrészként készült mellé egy klímatörténeti múzeum is, tovább növelve a látogatottságot – erről Szabó Péter Paks polgármestere beszélt. Hozzátette: a város sokat tett a múzeum fenntartása és fejlesztése érdekében, és büszke lehet az intézményre, az itt végzett szakmai munkára, Paks hírnevét öregbíti a római korból származó leletanyag, köztük a Lussonium erődből előkerült császárláb szobortöredék.

A konferencián a résztvevők az intézményeket érintő kihívásokat és lehetőségeket vették számba. Bereczki Ibolya, a társaság elnöke szerint a fenntartóval ápolt jó kapcsolaton és a helyi közösség bevonásán múlik az intézmények jövője. Az Európai Uniós pályázatból megvalósított Cselekvő közösségek elnevezésű országos program is ezt segítette, emelte ki.

A szakmai napon átadták a Poroszlay Ildikó-díjat, amit minden évben egy olyan kismúzeum nyer el, amely évek óta kiemelkedő muzeológiai tevékenységet végez. 2006-ban ezt a díjat kapta meg a Paksi Városi Múzeum. Idén az elismerést a kiskunhalasi Thorma János Múzeum és a jászberényi Jász Múzeum érdemelte ki.