Vizitben a szemészeti szakrendelésen

Vizitben című sorozatunkban a városban működő egészségügyi alap- és szakellátást mutatjuk be. Ez alkalommal a szemészeti szakrendelésre látogattunk el, ahol dr. Kővári Márta tájékoztatott a szakrendelés működési rendjéről, az eszközellátottságról, a vizsgálatokról.

A szemészeti szakrendelés a Paksi Gyógyászati Központ központi épületében működik, a pácienseket dr. Kővári Márta szemész szakorvos fogadja.

– A páciensek hozzák magukkal a korábbi leleteiket és szemüvegeiket, mivel ezek értékes információkat hordoznak az orvos számára. A műkönny, illetve a zöld hályogra kapott szemcsepp használatát nem kell felfüggeszteni szemészeti vizsgálat okán, illetve a rendszeresen szedett gyógyszerek bevehetők, kivéve, ha kisműtét lesz, akkor ugyanis vérhígító nem, de minderről előzetesen egyeztetünk a páciensekkel. A szakrendelés felkeresésekor a smink kerülendő, továbbá a lágy kontaktlencsét a szemészeti vizsgálat előtt legalább 24 órával, a keményet pedig tíz nappal ki kell venni. A szemészeti vizsgálatok gyakori velejárója a pupillatágítás, ilyen esetben a pupilla „visszaállásáig” nem lehet autót vezetni, illetve az erős fénytől óvni kell a szemet – sorolta a doktornő a tanácsait. Hozzátette, hogy a szemüveg és a vizsgálóeszközök bepárásodásának elkerülése érdekében ne textilből készült, hanem sebészeti szájmaszkban érkezzenek a betegek.

Dr. Kővári Márta. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Dr. Kővári Márta arról is tájékoztatott, hogy igen jól felszerelt a paksi szakrendelés, rendelkeznek kerato-refraktométerrel, ami a fénytörési hibák bemérésére szolgál; réslámpával, ami tulajdonképpen egy biomikroszkóp; látótérkészülékkel; valamint a szemnyomás mérésére szolgáló tonométerrel.

A szemészeti vizsgálat orvos-beteg konzultációval kezdődik, a panaszain túl kérdezheti a doktornő a pácienst ismert krónikus betegségeiről, szedett gyógyszereiről, szembetegségek tekintetében a családi kórelőzményekről. Ezután elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Szemészeti alapvizsgálat a látásélesség felvétele. Ha a látásvizsgáló tábla „olvasása” nem problémamentes, akkor a korrigált látásélességet nézi meg a doktornő, ami azonban nem azonos a szemüvegrendeléshez szükséges vizsgálattal, utóbbi a látásélesség felvételénél komplexebb folyamat. Alapvizsgálat a szemnyomásmérés is, ami negyven éven felülieknél különösen fontos, ugyanis náluk már gyakoribb a zöld hályog kialakulása. Ennek eszköze a non-kontakt tonométer, ami ha magas értéket mutat, egy másik vizsgálati módszerrel is megnézi a szemnyomást a doktornő. A szemfenékvizsgálatot bizonyos betegségek esetén – zöld hályog, cukorbetegség, magas vérnyomás, érelmeszesedés – a páciens állapotától függő rendszerességgel el kell végezni, ugyanakkor fényt deríthet még nem diagnosztizált betegségekre, például zöld hályogra, magas vérnyomásra (érkárosodás), szemfenéki trombózisra, daganatokra. Szükség esetén további vizsgálatokat is végez vagy rendel a szakorvos. Kisebb beavatkozásokra is van mód a szakrendelésen, például idegentest, szemölcs, anyajegy, jégárpa eltávolítására, szemhéji növedékek lemetszésére.

Dr. Kővári Márta kitért arra, hogy az 1990-es évek közepe óta van optometrista képzés a Semmelweis Egyetemen. Az optometrista olyan diplomás szakember, aki optikai szaküzletben végez szemvizsgálatokat, megállapítja, hogy szükség van-e szemüvegre, és ha igen, milyen erősre, ugyanakkor ellenőrzi a szem egészségi állapotát, és ha problémát észlel, szakorvos felkeresését javasolja. – Nyugat-Európában már bevett dolog, hogy a szemüvegfelírással az optometristák foglalkoznak, a szembetegségekkel pedig a szemész szakorvosok, Magyarországon is erre kellene törekedni – húzta alá.

Arra is felhívta a ¬figyelmet, hogy a koronavírus-járvány miatt felhalmozódott a szürkehályog-műtétekre várók száma, ha valaki sorra kerül, telefonon értesíti a Tolna Megyei Balassa János Kórház. Arra kéri az érintetteket, hogy ha ismeretlen számról kapnak hívást, fogadják, mert lehet, hogy a műtét miatt keresik őket.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Dr. Kővári Márta mellett Tóthné Rácz Erzsébet szemészasszisztens, ápoló, és Kollár Andrea egészségügyi asszisztens dolgozik. A feladatuk sokrétű, többek között az adminisztráció, a páciensek előkészítése a vizsgálatokra, asszisztálás a vizsgálatoknál, beavatkozásoknál. Úgy tájékoztattak, hogy hatéves kortól fogadnak pácienseket a szemészeten – Szekszárdon van gyermekszemészet –, beutaló nem kell, viszont előjegyzés igen. A koronavírus-járvány miatt jelenleg akut (hirtelen jelentkező) tünetek esetén is fel kell hívni a szakrendelést. Minden esetben kikérdezik a beteget, és szakmai szempontok alapján adnak időpontot.