Harminc koncertre várják a lakosságot a TérZene sorozatban

A TérZene Program paksi sorozatának hivatalos megnyitóját tartották a napokban az Atom téren. Dr. Pülöp Péter, művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekét felelős helyettes államtitkár azt mondta köszöntőjében, hogy a programot 2019 októberében azzal a céllal indították útjára, hogy a települések közterein is felcsendülhessenek a zeneművészet évszázados remekei. – Bár a koronavírus-járvány három hulláma idején csak korlátozott módon volt esély minderre bérházak erkélyeiről, vagy villámkoncertekkel, mégis sikerült egy kis örömöt és nyugalmat csempészni az emberek mindennapjaiba. Ezt a sikert látva az idei évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma 900 millió forinttal támogatja a programban résztvevő városokat, annak érdekében, hogy a járvány három hulláma után most a zene erejével törjünk ki a bezártságból – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Dr. Fülöp Péter helyettes államtitkár mond köszöntőt a TérZene program paksi megnyitóján. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Szabó Péter, Paks polgármestere azt mondta, hogy a TérZene koncertsorozat már a nyáron elindult, és azóta öt alkalom volt. Köszönetét fejezte ki a kormányzati támogatásért, amely – mint fogalmazott – megtestesül abban, hogy ezeket a koncerteket meg tudják tartani Pakson.

Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A megnyitót követően a DixImage Band adott koncertet. A zenekar a dixieland közismert dalaiból válogatja repertoárját. Palettájukon a közismert dixieland zene mellett a ragtime, a szving, a klasszikus dzsessz, világslágerek, valamint modern feldolgozások szerepelnek. Műsoruk aktív zenés produkció volt a közönség közreműködésével, és meglepő hangszerbemutatóval.

A DixImage Band. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a TérZene program egy évet ölel fel, ez idő alatt harminc koncert lesz Pakson, minden esetben szabadtérre tervezve, az előadók palettáján megjelennek helyi és vendégelőadók egyaránt. A koncertsorozatot a Budapest Jazz Orchestra előadása nyitotta július 25-én a vízi színpadon.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma TérZene Program pályázatának célja, hogy a településeken, helyben csendüljön fel a minőségi magyar zeneművészek klasszikus-, világ- és népzenéje, ami így eljuthat a társadalom szélesebb rétegéhez. A programról ide kattintva megtalálnak minden információt.