Út- és járdafelújítás indul Pakson

Teljesen átalakul a parkoló, valamint a járda a Táncsics Mihály utcában. A Dózsa György úttól egészen a buszpályaudvarig tartó szakaszt felújíttatja Paks Város Önkormányzata – tájékoztatott Szabó Péter. Paks polgármestere október 27-én írta alá a kivitelezésről szóló szerződést, az Amalfi Hungária Kft. hamarosan elkezdi a munkálatokat. A parkoló és a járda térköves burkolatot kap, a megállóban lévő utat leaszfaltozzák, és a közvilágításon is dolgoznak a projektben. A felújítás mintegy 149 millió forintból valósul meg.

Most még helyenként döcögnek az autók a Táncsics Mihály utcai parkolóban, és az azt keresztező úton, jövő tavaszra viszont már tükörsima aszfalton hajthat be minden sofőr a kocsik megállójába. Paks Város Önkormányzata ugyanis felújíttatja a Táncsics utcai parkolókat, a benne lévő utat és még a lakóépületek szomszédságában lévő járdát is.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A beruházást október 27-én jelentette be Szabó Péter, Paks polgármestere, ekkor írták alá Szűcs Zoltánnal, az Amalfi Hungária Kft. ügyvezetőjével a kivitelezésről szóló szerződést. Szabó Péter szerint egy nagy gyalogosforgalmú szakaszról van szó. Mint mondta, a paksiak ezen a járdán közelítik meg az autóbusz-pályaudvart és a Paksi Gyógyászati Központot is. A „kisebb tömbbelső-felújításnak” is nevezett projekttel az a cél, hogy növelje a közlekedők komfortérzetét, a Táncsics utcai szakaszt modern köntösbe öltöztessék.

A beruházásra mintegy 149 millió forintot fordít Paks Város Önkormányzata. Az összeg egy részét a Belügyminisztériumtól (BM), valamint az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására vonatkozó pályázatból finanszírozza a városvezetés. Önerő is szükséges a beruházáshoz, a projekt megvalósítására megközelítőleg 40 millió forintot fordítanak a költségvetésből.

Éjszaka is biztonságosan lehet majd közlekedni a térköves járdán, valamint beparkolni a térköves kocsimegállókba, mivel a közvilágítást is korszerűsítik. Tizenhárom új kandelábert (LED-es lámpatesttel) helyez el a kivitelező.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A Táncsics Mihály utcai parkoló és járda fölött két fasor is található. A kivitelező már a tervezéskor különösen nagy gondot fordított arra, hogy a zöldövezet ne sérüljön. A városvezetés abban bízik, hogy nemcsak az arra közlekedők, hanem a Táncsics Mihály utcában lakók is élvezni fogják a felújítás előnyeit.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A másnap tartott munkaterület-átadáson Ulbert Sándor is részt vett. A kettes választókörzet önkormányzati képviselője a helyszíni bejáráson elmondta, hogy mint minden rekonstrukció, a mostani is a lakosokkal közös gondolkodást követően kezdődik. A jó kapcsolatot jelzi, hogy a járda mellett található fákat 2005-ben közösen ültették.

A felújítási munkák november elején kezdődnek, a kivitelezés befejezésének határideje 2022. április 30.