Atomenergia és klímavédelem

Az Európai Bizottság elnöke és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója után a magyar köztársasági elnök is kijelentette: atomenergia nélkül nem lehet megoldani a klímavédelem problémáját.

Áder János a Magyar Nemzetnek adott interjújában kijelentette: a klímavédelem ügyében nem politikai jelszavak szintjén kell vitatkozni, hangzatos jelszavakkal, tüntetésekkel nem fogjuk megoldani a problémákat. Az államfő azt mondta, hogy atomenergia nélkül a párizsi klímacélokat nem lehet elérni. Kitért arra is, hogy Magyarországon 1990-hez képest több mint 32 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, ezzel előkelő helyen vagyunk a többi országhoz képest.

Fotó: Babai István/archív felvétel
Fotó: illusztráció/Babai István/archív felvétel

Magyarország vállalta és törvényben rögzítette, hogy az ország 2050-re klímasemleges lesz, vagyis csak annyi szén-dioxidot fog kibocsátani, amennyit a természetes elnyelők – például az erdők, a gyepek, a talaj – semlegesíteni tudnak, emlékeztetett rá a köztársasági elnök. Hangsúlyozta, hogy ez egy jelentős átalakítása a magyar energiarendszernek. – Ennek érdekében két új blokk épül Pakson, a Mátrai Erőműnél a szénalapú áramtermelést befejezzük, azt részben földgáz, részben nap, részben pedig hulladékégetésből származó energiatermeléssel pótoljuk. Folyamatosan bővítjük a naperőművi kapacitást, az elmúlt öt évben minden évben megdupláztuk ezt, a szándék az, hogy a tendencia folytatódjon – mondta. Hozzátette: 2030-tól csak elektromos meghajtású buszok állhatnak forgalomba, emellett a főváros és a megyei jogú városok is csatlakoztak az Under 2 mozgalomhoz, vállalva, hogy 2050-re 80 százalékkal csökkentik szén-dioxid-kibocsátásukat, amire minden városnak külön stratégiája van. – Én azt gondolom, hogy ha hasonlóan részletesen lebontott programja lesz mindenkinek az Európai Unióban és a világ más részein, akkor sokkal könnyebben fogjuk elérni a közös célt – fogalmazott Áder János. Az államfő, aki a november 30. és december 5. között tartandó Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Világtalálkozó és Expo fővédnöke, a lap kérdésére kifejtette: az embereket foglalkoztatja a klímaváltozás témája, hiszen egyre inkább részévé válik az életüknek, és azt várják, hogy ezekre a kérdésekre megoldást találjanak részben a politikai döntéshozók, részben az üzleti világ.

Az államfő által is említett két új blokk építésével megbízott Paks II. Zrt. honlapján olvasható, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója videoüzenetben hívta fel a figyelmet arra, hogy a nukleáris energia a megoldás része, és annak is kell maradnia, ha tartani kívánjuk a kitűzött klímavédelmi célokat.

Rafael Grossi a Glasgow-ban zajló klímaváltozási konferencia előtt közzétett nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a világ tiszta áramtermelésének több mint egynegyedét az atomenergia biztosítja. A főigazgató kitért arra is, hogy az atomenergia használata révén napjainkig 70 gigatonnányi üvegházhatást okozó gáz kibocsátását sikerült elkerülni, és az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) mellett számos vezető klímavédelmi szakértő ért egyet abban, hogy több atomenergiára van szükség a kibocsátássemleges energiatermelés érdekében.

Szintén a paks2.hu oldalon olvasható Ursula von der Leyen ezzel kapcsolatos üzenete. Az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió 27 tagállamának múlt heti csúcstalálkozóját követően nyilatkozatban állt ki az atomenergia mellett. – Szükségünk van a jövő energiamixében a megbízható atomenergiára – jelentette ki a politikus, aki sürgette a megújuló energiatermelés további térnyerését is.