Roszatom: határidőre elkészül Paks II.

A vállalt 2029-es, illetve 2030-as határidőre elkészül a két új atomerőműblokk – mondta a VG-nek Alekszandr Merten, az ASZE alelnöke. A Paks II. projekt fővállalkozójának vezetője úgy nyilatkozott, hogy a Paks II. Zrt. mint megrendelő és az oroszországi Roszatom leányvállalata, az ASZE mint fővállalkozó dolgozik az Országos Atomenergia Hivatal által kért hiánypótláson. – A projekt a magyar féllel egyeztetett terv szerint halad – hangsúlyozta.

Alekszandr Merten kitért arra, hogy a Roszatom szorosan együttműködik a Paks II. Zrt.-vel, amelynek az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) októberben küldte meg a kéréseit. A Roszatom és az engedélyes Paks II. Zrt. összekészíti az összes szükséges információt, és az OAH rendelkezésére bocsátja. – Ugyanakkor egy ilyen nagy projekt esetében teljesen természetes, és nem nevezhető problémának, hogy kérdések merülnek fel. E mögött részben az áll, hogy a technológia fejlődik. Egyidejűleg dolgozunk az előkészítési szakaszon a felvonulási területen és a berendezések engedélyezési dokumentációjának előkészítésén. Mindennap a projekttel foglalkozunk – részletezte. Hozzáfűzte, hogy az OAH által kért kiegészítések elemzését végzik. – Fontos kiemelni, hogy a hivatal természetesen minden kérdésére választ kap, sőt, esetleg némelyekre már kapott is a korábban beadott dokumentumok valamelyikében, hiszen egyedül a mostani kérelem mintegy 300 ezer oldalas volt. Ami a határidőt illeti, a lehető legrövidebb idő alatt megadjuk a kért információt, és a válaszokat – fogalmazott.

Látványterv. Forás: Paks II. Zrt.

Arról is szót ejtett, hogy folytatják az előkészítést a helyszínen, például segédlétesítményeket építenek, illetve dolgoznak az építési-szerelési bázis létesítményein. Közben aktívan folytatják a további dokumentumok, engedélyek előkészítését. A projekt megvalósításának általános feltételeit az eredeti szerződés 2019-es módosítása tartalmazza, amely azóta nem változott. A tervek szerint az első blokkot 2029-ben, a másodikat 2030-ban helyezik üzembe. Az említett módosításra az uniós vizsgálatok elhúzódása miatt volt szükség.

– Fontos annak megértése, hogy egy atomerőmű építése nem gyors folyamat, megvannak a maga szakaszai, ilyen az építkezés előkészítése, majd az építés és az üzembe helyezés. A helyzet függvényében minden szakaszért más-más vezetők felelhetnek, ez teljesen normális. A Paks II. projekt esetében most az előkészítés közeledik a végéhez, az építkezéshez pedig már más vezetők, szakemberek kellenek. Így egyesek távoznak, mások jönnek. Miután a projekt a megvalósítás fontos szakaszába lép, a Roszatom vezetősége a projekten dolgozó csapat megerősítéséről döntött – reagált a személyi változással kapcsolatos kérdésre. Azt is elmondta, hogy a projekt előrehaladtával egyébként egyre több szakember érkezik Magyarországra a Roszatom többi építkezéséről, ahogyan az előkészítő szakasz lezárása után a paksi szakemberek is más, előkészítés alatti Roszatom-projektekhez költöznek. A Roszatom jelenleg is 12 országban 35 atomerőművi blokkot épít, és akkor még nem esett szó az oroszországi projektekről.

Az ASZE elnöke elmondta, hogy a fővállalkozói (EPC) szerződés értelmében a Paks II. Atomerőmű-projekt fix áron, kulcsrakészen valósul meg. Minden a tervek szerint halad, a Roszatomhoz tartozó vállalatok által elvégzett eddigi munka költsége nem haladja meg a tervezettet. Ugyanakkor, tekintetbe véve az energiahordozók, a felhasznált fémek és más anyagok és erőforrások drágulását, a költségek valamelyest emelkedhetnek. – Ám miután a fővállalkozó, a Roszatomhoz tartozó ASZE vállalat az EPC szerződés által is előírt versenytárgyalásos úton, reális piaci áron szerzi be a szükséges árukat és szolgáltatásokat, bízunk benne, hogy ha lesz is költségtúllépés, az nem lesz jelentős. Ha az általunk kötött fix áras, kulcsrakész létesítményre vonatkozó szerződésről beszélünk, akkor a pénzügyi kockázatot a fővállalkozó, azaz a Roszatom viseli. Ugyanakkor, ha a költségnövekedést a magyarországi megrendelő esetleges új elvárásai okozzák, például ha az erőművet valamilyen kiegészítő rendszerrel kívánja ellátni, akkor a feleknek meg kell vitatniuk ennek a változtatásnak a feltételeit – vázolta Merten.

Újságírói kérdésre kitért arra, hogy az előkészítés egy részén számos magyar cég dolgozik közvetlenül, illetve nemzetközi konzorciumok keretében vagy alvállalkozóként. Részben a dokumentációk elkészítéséről, a helyi viszonyokra adaptálásáról, valamint a felvonulási terület létesítményeinek építéséről, helyszíni előkészítésről van szó. E feladatok mennyisége csak nőni fog, amint megkezdődik az erőmű építése. Magyarországon egyébként az atomenergetikában és más ágazatokban is meglehetősen magas színvonalú a képzés és a szaktudás.

Az ASZE elnöke beszélt arról is, hogy a szerződés értelmében a Roszatom friss üzemanyagot szállít a két új paksi blokkhoz. A kiégett üzemanyagok kezeléséért a magyar fél felel, de ehhez a Roszatom természetesen sokféle együttműködési lehetőséget tud kínálni. E területen a konszern hatalmas összegeket költ kutatásra, és a gyakorlati munkára. Egyedülálló technológiával rendelkezik a kiégett üzemanyag kezeléséhez, illetve feldolgozásához. A Roszatom üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL állítja elő az üzemanyagot részben hagyományos technológiával, de már olyannal is, amelynek során kiégett üzemanyag feldolgozásával úgynevezett Remix üzemanyagot gyárt.