Szombattól zárt terekben kötelező a maszk

Szombattól (11.20.) ismét kötelező a zárt terekben a maszkhasználat – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön (11.18.) a kormányinfón. Gulyás Gergely közölte, hogy a kormány mindenkinek javasolja a harmadik megerősítő oltást. Beszámolt arról is, hogy a jövő héten, november 22. és 28. között oltási akcióhét lesz az átoltottság növelése és a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, írják a koronavirus.gov.hu oldalon.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Forrás: koronavirus.gov.hu

Gulyás Gergely közölte azt is, hogy kötelezővé tették a koronavírus elleni harmadik oltást az egészségügyi dolgozóknak. Ennek elrendelését tervezik az államigazgatásban is, mivel az állam igyekszik jó példával elöl járni, jegyezte meg. Hozzátette: továbbra is védettségi igazolvánnyal lehet látogatni az ötszáz fősnél nagyobb rendezvényeket. Kötelező a maszk használata például az üzletekben vásárláskor, a bevásárlóközpontokban, a levéltárakban, a múzeumokban, a színházakban, a mozikban, illetve a közigazgatási szerv ügyfelek részére nyitva álló területén, sorolta. Emlékeztetett arra, hogy már korábban döntöttek a kötelező maszkhasználatról a tömegközlekedésben, és ez továbbra is fennmarad. A szolgáltatásokról azt mondta, mindenhol kötelező a maszk viselése, ahol egy üzlethelyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak. Az iskolákban az igazgatókat jogosítják fel arra, hogy döntsenek a maszkviselésről, ismertette. A maszkhasználat alól kivételt jelentenek az irodák és a sportolás céljára szolgáló helyiségek, tette hozzá.

A miniszter a friss járványadatokat ismertetve azt mondta, a matematikusok előrejelzései szerint november végén, december elején tetőzhet a koronavírus-járvány negyedik hulláma. Minden ilyen előrejelzés kockázatos, de sokan azt mondják, hogy már egy héten belül tetőzhet a járvány, jelezte. Elmondta, a szakemberek továbbra is azt erősítik meg, hogy érdemi védettséget a koronavírussal – különösen annak delta variánsával – szemben csak és kizárólag az oltás ad. Szerinte ezt igazolják a nemzetközi tapasztalatok is. Azt látják, folytatta, hogy azokban az országokban sikerült megfékezni a vírus terjedését, ahol a második oltást harmadik is követte. A miniszter példaként Izraelt és az Egyesült Államokat említette. Azt mondta, a kormány mindenkinek javasolja a harmadik oltást, ezt felvenni a negyedik hónaptól lehet, de hat hónap után indokolt. Gulyás Gergely közölte, minden eddigi felmérés szerint hat hónap elteltével a két oltás általi védettség mérséklődik.

Beszámolt arról is, hogy november 22. és 28. között oltási akcióhét lesz az átoltottság növelése és a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Kórházi oltópontokon lesz lehetőség a koronavírus elleni oltás felvételére – mondta, jelezve, ezzel segítenék azok helyzetét is, akiknek a munkaadója kötelezően előírta az oltást. Hozzátette: 101 megyei és városi kórházban várják az oltást felvenni akarókat reggel 7 és este 7 között. Aki az oltóponton jelentkezik, minden előzetes regisztráció nélkül azonnal megkapja az oltást, legyen az az első, a második, vagy a harmadik, közölte. Gulyás Gergely elmondta, ötféle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. További részletek az oltási akcióhétről és az oltópontokról ide kattintva. A teljes cikk a kormányinfóról  ide kattintva olvasható.

(Elsődleges forrás: MTI)