A PaksON zöldítés 2021 – közterületi cserje- és bokorültetési programról

– Büszkék lehetünk erre a programra, és arra is, hogy nem ez az első zöldítési kezdeményezés a városban, hiszen tavaly zajlott az 1000 fát Paksra projekt – mondta Kovács Pál, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár sajtótájékoztatón, amit Szabó Péter polgármesterrel tartottak a PIP Nonprofit Kft. támogatásával, és a DC Dunakom Zrt. közreműködésével megvalósuló PaksON zöldítés 2021 – közterületi cserje- és bokorültetési program kapcsán.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Kovács Pál kiemelte, hogy a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli minisztérium kezdettől támogatja ezeket a helyi kezdeményezéseket. Beszélt arról, hogy a hazai erdők évente közel hatmillió tonna szén-dioxidot nyelnek el, ám a zöldfelületet növelni kell, hiszen önmagában csak a közlekedés széndioxid-kibocsátása évi tizennégymillió tonna. – Megfogalmazódott a kormány részéről, hogy 2030-ig minden újszülött után tíz fát kell ültetni, amelynek nyomán az erdővel fedett területek aránya elérheti a huszonhét százalékot Magyarországon – mondta az államtitkár. Kiemelte, hogy a paksi atomerőmű évtizedek óta biztonságosan, gazdaságosan, környezetkímélő módon termel villamos energiát, a két új blokk pedig majdan éves szinten tizenhétmillió tonna szén-dioxid kibocsátását teszi elkerülhetővé. – Minden eszközt fel kell használni a klímaváltozás megakadályozása érdekében, így a zöldítést is, el kell érni a villamosenergia termelés karbonmentesítését, amihez pedig feltétlenül szükség van atomenergiára is – húzta alá Kovács Pál.

Szabó Péter polgármester felidézte, hogy egy évvel ezelőtt tájékoztattak Süli Jánossal, a Paks II. beruházásért felelős miniszterrel és Gyöngyösi Csabával, a PIP Np. Kft. ügyvezetőjével az 1000 fát Paksra programról a Duna-korzón. Mint emlékezetes, a programban ötszáz fát Paks illetve külső településrészeinek közterületein ültettek el, illetve ötszáz gyümölcs-, valamint díszfa magánkertekbe került lakossági pályázat révén. – A zöldítési program második fázisában idén a városban tizenegy helyszínen – forgalmasabb utaknál, közparkokban –, több mint tizenháromezer cserje, bokor kiültetése történik meg, jelenleg is zajlik a munka – mondta Szabó Péter, kiemelve, hogy a program ötvenöt millió forintból valósul meg, a PIP Nonprofit Kft. támogatásával.

Kitért arra, hogy 2021. februártól a helyi tömegközlekedés kizárólag elektromos buszokkal működik Pakson, ami szintén klímavédelmi célokat szolgál. A novemberi ülésen határozott a képviselő-testület a Közösségi közlekedés fejlesztése elektromos autóbuszok beszerzésével Pakson és gazdasági övezetében megnevezésű projekt megvalósításának támogatásáról, a Paksi Közlekedési Kft. az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program pályázatán mintegy 509 millió forintot nyert a projekt előkészítésére. – Ezen az úton szeretne tovább haladni az önkormányzat, folytatni a zöldfelületek növelését, és az elektromobilitás fejlesztését – húzta alá a polgármester.