Ikarus 120e Paks utcáin

Magyar gyártmányú, száz százalékban elektromos autóbusszal is találkozhat hamarosan az utazóközönség Pakson. A Paksi Közlekedési Kft. egy hónapig egy Ikarus 120e-t tesztel. A járművet a gyártó biztosította a cég számára, a szakemberek és a sofőrök rengeteg szempont alapján vizsgálják majd meg.

A több mint 80 férőhelyes, 30 ülőhelyes jármű tesztjét november 22-én kezdte el a Paksi Közlekedési Kft. A tervek szerint a jövő héttől már utasokat is szállítanak a fehér elektromos busszal. A hangosan berregő, gázolajjal működő elődjére csupán az Ikarus felirat emlékeztet. A nemrég érkezett korszerű jármű hangtalan és környezetbarát. A száz százalékban elektromos meghajtású buszt a Paksi Közlekedési Kft. egy hónapra kapta tesztelésre a gyártótól.

A busz mintegy 55 százalékban magyar gyártmányú, az akkumulátorokon és a meghajtásrendszeren kívül rengeteg elem nem messze Pakstól, Székesfehérváron készül – tájékoztatott a tesztüzem első hete után Király István. A Paksi Közlekedési Kft. személyszállítási szakmai irányítója hozzátette, hogy több szempont alapján figyelik az elektromos Ikarust. A kanyarodás, a hanghatás, a gyorsulás és az akkumulátor-üzemidő is az alapos vizsgálat része.

Mivel a Paksi Közlekedési Kft. kizárólag elektromos buszokkal végzi a személyszállítást a városban, így a legkiemelkedőbb szempont a tesztelés során, hogy mennyit bír a busz tíz akkumulátorpakkal szerelt rendszere. Az üzemidő természetesen a körülményektől is függ, hiszen nem mindegy, milyen a hőmérséklet odakint, és mennyire kell fűteni a buszban. Az utasok száma is befolyásolhatja az akkumulátor üzemidejét, ha többen ülnek az utastérben, akkor valamivel többet fogyaszt az Ikarus 120e.

A sofőrök visszajelzései szerint hasonlóan ugyan, de mégis kicsit másképp kell vezetni ezt a buszt, mint a már forgalomban lévő tíz lengyel gyártmányú Solaris buszt. Szabó Péter Paks polgármestere legutóbb arról tájékoztatott, hogy az sem kizárt, hogy a jövőben több ilyen hazai gyártmányú járat közlekedhet a városban.

Az engedélyek rendelkezésre állnak, így a teszt részeként jövő héttől már „élesben” zajlik a vizsgálat, ugyanis a paksi utasok felszállhatnak az elektromos Ikarusra. A tesztelési időszak december 20-ig tart.

Forrás: TelePaks