Testvérvárosi szerződést kötött Liaocheng és Paks

Testvérvárosi megállapodást kötött a Kínai Népköztársaság Shandong tartományának Liaocheng városa és Paks. A koronavírus-járvány miatt online tartották meg a felek találkozót. Liaocheng város népi kormánya képviseletében Li Changping polgármester, Paks város képviseletében Szabó Péter polgármester írták alá a dokumentumot.

Online történt a szerződéskötés. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Szabó Péter köszöntőjében azt mondta, hogy Magyarország kormánya 2010-ben meghirdetett keleti nyitás politikája keretében utat nyitott az azóta dinamikusan bővülő kínai-magyar együttműködésnek is. – Jó néhány évvel ezelőtt Paks városa kapott megkeresést a kínai Liaocheng városától testvérvárosi kapcsolat kialakítása érdekében. Magyarországnak is alapvető célja szorosabbra fűzni kapcsolatainkat a világ második legnagyobb gazdaságával, melynek alapja a városok, települések között kialakuló együttműködések – fogalmazott. Mint mondta, az együttműködés többek között kiterjed a kultúra, az oktatás, a sport, az idegenforgalom, az ipar, az innováció és a mezőgazdaság területére is.

Felidézte, hogy a két település közötti korábbi találkozások és kapcsolatfelvételek után úgy gondolták, hogy a törekvések megfelelnek Paks város érdekeinek is, ezért javasolta a novemberi ülésen a paksi képviselő-testületnek, hogy a megállapodásban foglaltakat fogadja el, azt hagyja jóvá, és hatalmazza fel annak aláírására, ami megtörtént.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Li Changping polgármester azt mondta a szerződéskötésen, hogy úgy gondolja, Kína és Magyarország között szoros a kapcsolat, hosszú ideje a felek kölcsönösen bíznak egymásban, a most aláírt dokumentum tovább erősíti a régi kapcsolatokat. – Az együttműködés rengeteg gyümölcsöző eredményt hoz majd – húzta alá Liaocheng polgármestere.

Szabó Péter ismételten köszönetét fejezte ki Paks új testvérvárosának a barátság jeleként küldött harmincezer FFP2 maszkért, és arról tájékoztatott, hogy már ki is szállították azokat a város egészségügyi és szociális intézményeibe.

Szabó Péter polgármester (b.) és Bana János kabinettag (j.) képviselték Paksot a szerződéskötésen. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks