Győzött az ASE a Debrecen ellen

Hosszú szünet után – férfi világbajnoki selejtezők – folytatódott az NB I/A-s kosárlabdabajnokság. Az Atomerőmű SE a Debrecen csapatát fogadta a szekszárdi sportcsarnokban, és izgalmas mérkőzésen győzött. A paksi csapat háza táján jelentős változások történtek az elmúlt közel egy hónap alatt, Tóth János szakosztályelnök helyét Gulyás Róbert vette át. Teo Hojc vezetőedzőt menesztették, utódja a 39 éves montenegrói Petar Mijovic lett. Változtattak a keret összetételén is, Brano Djukanovic és Cleveland Melvin távoztak, helyükre Deshon Taylor és Kenneth Goins érkeztek.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A vendégek szereztek vezetést egy távoli találattal, az első paksi pontokat Eilingsfeld szerezte másfél perc elteltével. Frank közelije után kétszer is közelről volt eredményes az ASE erőcsatára, a negyedik percben már 8-5-öt mutatott az eredményjelző. A hatodik percben Eilingsfeld második személyi hibáját is begyűjtötte, Buljevic állt a helyére. Kisebb zavar támadt a gépezetben, hiába kért időt Petar Mijovic, egy 10-0-s szériával 11-18-ra ellépett a DEAC. Kovács Ákos megszerezte csapata első tripláját, majd közelről is betalált, két pontra csökkentve a hátrányt, de az utolsó pontokat a vendégek szerezték.

A második felvonás elején Buljevic és Kovács Ákos volt eredményes a gyűrű alól, 20-20-ra alakítva az állást. Újabb debreceni roham következett, ezúttal két kettessel és egy hárompontos találattal léptek el, a negyedik percben időt kért a Paks. Nem sok minden változott, ezért egy perc múlva újra magához hívta játékosait Mijovic mester. A vendégeket ez sem zavarta meg, két hárompontos találattal elléptek 14 ponttal. Újra Kovács Ákos vette hátára a csapatot, és zsinórban szerzett hat pontjával visszajött tízen belülre az ASE. Időt kértek a vendégek másfél perccel a negyed vége előtt, és egy triplával növelték előnyüket, válasz már nem érkezett rá paksi oldalról.

Jól indult a harmadik felvonás, Goins majd Kovács Ákos hármasa hullott be a debreceni gyűrűbe, kétpercnyi játék után 35-42-t mutatott az eredményjelző. Brown és Brzoja találatai után időt kért a DEAC a harmadik perc végén, 12-4-es ASE roham után. Nem tört meg a paksi lendület, Taylor közelije után már a piros-kékek vezettek, de hamar visszavette az előnyt a vendég. A negyed végén Goins és Taylor is betalált távolról, utóbbi közelijével pedig a vezetést is átvette az ASE a harmincadik perc végén.

A vendégek kezdték jobban a negyedik negyedet, és négy ponttal elléptek. Eilingsfeld begyűjtötte negyedik személyi hibáját, leült a padra, Buljevic jött be helyette. Időt kért az Atom a harmadik perc végén 57-62-nél, ami után Brown hármasa, Buljevic közelije, majd Kovács Ákos triplája révén 65-63-ra alakult az eredmény. Ezután hullámzóvá vált a játék, majd a Debrecen jutott hárompontos előnyhöz. Paksi időkérés után Brown távolról és közelről, Taylor távolról volt eredményes, Brzoja büntetője után bő egy perccel a vége előtt 76-73-nál időt kért a Debrecen. A végjátékban elszabadultak az indulatok a vendégoldalon, vélt sérelmek miatt reklamáltak hevesen, Drenovac a kiállítás sorsára jutott. Az utolsó másodpercekben már nem forgott veszélyben az ASE győzelme.

Atomerőmű SE – DEAC Tungsram 80-74 (16-20,11-18, 27-15, 26-21).
ASE: Frank 2, Brown 10/6, Gulyás -, Pajor -, Kovács 21/9, Eilingsfeld 12, Brzoja 10/3, Csizmadia -, Buljevic 6, Taylor 13/6, Karosi -, Goins 6/6.

Petar Mijovic: Szeretnék gratulálni a fiúknak, nem voltunk könnyű helyzetben, még építeni kell a csapatot. A második félidőben jobban jöttünk ki, javult a helyzetkihasználásunk, megyünk tovább.

Kovács Ákos: Nem kell ecsetelni, hogy mennyire fontos volt ez a győzelem. Az eleje kicsit nyögvenyelős volt, nagyon fontos volt, hogy a második félidőben már távolról is betaláltunk. A végjátékban pedig kulcsszituációkban nem hibáztunk.