Kihirdette térségfejlesztési pályázatát a JETA

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) kuratóriuma 2021. december 14-én, Pakson tartotta ülését. A kuratóriumi ülés napirendjén szerepelt az önkormányzatoknak kiírt 2021. évi pályázati felhívás kihirdetése.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány 2011-ben jött létre, célja az atomerőmű körüli kedvezményezett területeken a felzárkóztatás, az életminőség emelésének segítése. Az érintettségi kört a Paksi, a Kalocsai, a Tolnai járás egészét, valamint a Szekszárdi járás egy részét magában foglaló 47 település alkotja. Az alapítvány már tíz éve dolgozik a térségben, jogszerűen, átlátható módon, a nyilvánosság teljes körű biztosításával és közmegelégedéssel. Az alapítvány fő támogatója 2015 óta a Miniszterelnökség.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A december 14-én tartott kuratóriumi ülés napirendjén szerepelt az önkormányzatoknak kiírt 2021. évi pályázati felhívás kihirdetése az érintett körzet polgármestereinek jelenlétében. A felhívásban hét pályázati célt nyitottak meg 480 millió forint támogatási összeggel. A kedvezményezett települések önkormányzatai pályázhatnak a korábban már elnyert, folyamatban lévő megvalósítású, de még be nem fejezett európai uniós pályázatokhoz, továbbá minisztériumok, alapítványok által kiírt vagy a Széchenyi 2020, valamint a 2021- 2027-es időszak operatív programjai pályázati kiírásainak keretében elnyert pályázatokhoz önrész vagy a vissza nem igényelhető áfa biztosítására. Pályázat nyújtható be gyalogos és kerékpáros közlekedés helyi infrastruktúrájának fejlesztésére, felújítására, közvilágítás létesítésére és korszerűsítésére, szociális bérlakások felújítására, közösségi épületek létesítésére, felújítására, korszerűsítésére. Pályázni lehet elektromos gépjármű (személy és teher) vásárlása, töltőoszlop létesítése illetve településfejlesztési tervek és egyes helyi beruházások komplex tervezési folyamatának támogatására.

Egy önkormányzat akár két pályázatot is benyújthat egyidejűleg, a pályázati szabályzati rend szerint. A pályázatok beadásának határideje 2022. január 28. A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz és a pályázati felhíváshoz kapcsolódó minden információ megtalálható a www.jovonkenergiaja.hu oldalon, írják az alapítvány sajtóközleményében.