Vizitben a gyógytorna szakrendelésen

„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell / A karosszékből álljanak most fel / Ez a kis torna néhány percen át / Ne tessék félni, senkinek sem árt.” Bizonyára sokaknak ismerős az egykori tévétorna főcímdalából vett idézet. Az egészséges életmódnak része a rendszeres mozgás, ami lehet éppen torna is. Vannak azonban olyan esetek, amikor a torna elsődleges szerepe kicsit más, mégpedig a gyógyítás.

A Paksi Gyógyászati Központ gyógytorna szakrendelése a gyógyfürdő épületében található. A gyógytorna ¬fizioterápiás módszer, amely hatékony kezelést nyújt például derékfájásra, gerincbántalmakra, hátfájásra, nyaki, térd-, csípőfájdalomra, illetve egyéb mozgásszervi megbetegedések esetén.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

A pácienseket egyéni szárazföldi és/vagy vízitornára utalhatja szakorvos (neurológia, ortopédia, reumatológia, traumatológia, pulmonológia stb.), illetve térítés ellenében beutaló nélkül is igénybe vehetők kezelések. Szerepelnek a palettán csoportos szárazföldi tornák és csoportos vízitornák is, amelyek azonban csak térítés ellenében vehetők igénybe. Egyéni gyógytornára minden esetben a gyógytorna szakrendelésen kell időpontot egyeztetni, a csoportos tornákra pedig – amelyek a koronavírus-járvány miatt jelenleg szünetelnek – a gyógyfürdő recepcióján.

A gyógytorna szakrendelésen diplomás szakemberek dolgoznak: Krausz-Csapó Ágnes, Rák-Bodnár Andrea, Horváth-Hanol Zsuzsa és Illés Réka gyógytornász, fi¬zioterapeuták. – A beutalón szerepel, hogy a szakorvos milyen kezelést ír elő, és hány alkalmat. Az első találkozáskor felmérjük a páciens állapotát, és annak megfelelően, egyénre szabjuk az előírt kezelést – mondta Illés Réka. Arról is tájékoztatott, hogy akár beutalóval megy hozzájuk a páciens, akár teljes térítési díjas kezelésre érkezik, vigye magával az adott probléma szempontjából releváns leleteit, papucsot, egy nagy törölközőt, valamint kényelmes ruhát. Kiemelte, hogy ha valaki nem tud megjelenni a gyógytornán az előjegyzett időpontban, mindenképpen jelezze, ahogy azt is, ha teljesen megszakítaná a kezeléssort, mert a felszabaduló időpontokra elő tudnak jegyezni mást. Hangsúlyozta, hogy a gyógytorna fontos eleme a „házi feladat”, azaz hogy a gyógytornász segítségével megtanult mozgásfeladatokat otthon is elvégezzék a páciensek. Kitért arra, hogy változatos eszközparkkal rendelkeznek, illetve folyamatosan képezik magukat, amihez az intézmény vezetése megad minden lehetséges támogatást.

A gyógytorna szakrendelésről, az elérhető kezelésekről minden információ megtalálható a paksigyogyaszatikozpont.hu honlapon.