Nyitott Paks – Ingyenes idegennyelv-oktatás

Orosz, angol és magyar mint idegen nyelv tematikájú nyelvi képzések indulnak a Belügyminisztérium és az Európai Unió által társfinanszírozott Nyitott Paks elnevezésű projektben – jelentette be Szabó Péter. A képzéseket a közbeszerzési eljárásban nyertes Dover Nyelvi Centrum Oktatási és Szolgáltató Kft. valósítja meg, az erről szóló szerződést Paks polgármestere és Dohár Péter, a cég ügyvezetője ma (01.13.) írták alá.

Szabó Péter, Paks polgármestere (b.) és Dohár Péter, a Dover Nyelvi Centrum Oktatási és Szolgáltató Kft. ügyvezetője (j.). Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Szabó Péter polgármester úgy tájékoztatott, hogy a képzések célcsoportját elsősorban Paks és a környék közintézményeinek szakemberei, az atomerőmű magyar dolgozói, valamint a térségben munkavállalás céljából tartózkodó, harmadik országból érkező állampolgárok alkotják. – Az ingyenes képzést 60 órás modulokban valósítják meg, lesznek heti 4, valamint heti 12 órás intenzitású képzések – mondta Szabó Péter, hozzátéve, hogy alapvetően jelenléti oktatásról van szó, de ha az aktuális járványhelyzet miatt szükséges lesz, az órák 50 százaléka online is megtartható. Az is elhangzott a sajtónyilvános szerződéskötésen, hogy összesen mintegy 700 fő részvételére van lehetőség a 2022. november 30-án záruló programban.

Dohár Péter, a Dover Nyelvi Centrum Oktatási és Szolgáltató Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy közel harminc éves az iskolájuk, de már a hetvenes évek óta foglalkoznak nyelvi képzések szervezésével. Hangsúlyozta, hogy pontosan betartják a szerződésben foglaltakat. Mint elmondta, a jelentkezőket szintfelmérést követően osztják be a csoportokba, ám ezt megelőzően feladatuk a résztvevők toborzása, amivel marketinges munkatársuk foglalkozik. A szerződés aláírásától számított 60 napon belül indítaniuk kell a képzéseket, azaz legkésőbb március elején elindulnak a tanfolyamok, a csoportok létszáma 3-12 fő lesz. Hozzátette, hogy ha egy-egy csoport azonos szakterületről áll össze, az ahhoz tartozó szaknyelvet is tanítják majd a résztvevőknek.

A projekt a Belügyminisztérium és az Európai Unió által társfinanszírozott MMIA-2.2.16/7-2019-00001 azonosítójú, „Nyitott Paks” elnevezésű projekt keretében valósul meg.