Nagyon gyenge első félidő után egypontos vereség

Alsóházi rangadót játszott az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata Zalaegerszegen. A házigazdák az utolsó, az ASE a tizenkettedik helyen állt a mérkőzés előtt a tabellán. Az őszi, szekszárdi mérkőzésen a zalaiak 80-72-re nyertek a foghíjas paksi csapat ellen, azóta mind a két oldalon új vezetőedzők irányítanak, és több játékost is cserélt mind a két fél. Nos, nem sikerült a visszavágás, egy gyenge első félidő után hiába kapaszkodott vissza az ASE, és többször a vezetést is átvette, végül a hazaiak örülhettek.

Taylor hármasa kimaradt, az ellentámadásból két pontot szerzett a ZTE. Goins egyenlített, majd Eilingsfeld értékesítette egyik büntetőjét, ha rövid időre is, de az előny a paksi csapatnál volt. Goins közelről, majd Eilingsfeld büntetőkből volt újra eredményes, 8-7-et mutatott ekkor az eredményjelző. Egy triplával és egy 2+1-es akcióval ellépett a hazai csapat, Goins triplájával sikerült visszajönni 14-10-re az ötödik percben. Állandósult a hat-hét pont körüli zalai előny, a paksi csapatnak nem sikerült megállítani a hazai támadásokat, kedvükre szerezték pontjaikat a kék-fehérek. Brown, Frank és Kis Raul is betalált távolról, de a palánk alatt nem sikerült dominálni amikor Eilingsfeld pihent, így a lepattanókat is sűrűbben szedték a vendéglátók.

Nem telt el három perc és időt kellett kérnie Jan Pavliknak, 36-25-re elhúzott a ZTE. Frank hármasával és Eilingsfeld zsákolásával hat pontra csökkent a hátrány, időt is kértek azonnal a vendéglátók. Bő egy perccel később már a piros-kékeket hívták a kispadhoz 40-30-as állásnál. Állandósult a tíz pont körüli zete előny, sokszor került időzavarba a Paks, lejárt a támadó idő, vagy előkészítetlenül kellett gyűrűre emelni a labdát. Az utolsó perc rohanásából is a hazaiak jöttek ki jobban, négy pontjukra csak Goins közelije volt a válasz.

A nagyszünet után egy másik paksi csapatot láthattunk a pályán, Brown és Taylor tripláival, valamint utóbbi büntetőivel tízen belülre jött fel. Sokkal feszesebb lett a védekezés, gyorsabban járt a labda, Kovács, Eilingsfeld közelről, Brown távolról talált be, három pontra csökkent az ASE hátránya. Két perccel a negyed vége előtt, Buljevic zsákolása után 61-61-et mutatott az eredményjelző, de a hazaiak összekapták magukat, és négy ponttal elléptek a dudaszóra.

Az utolsó felvonás elején még tartotta az előnyét a ZTE, de a negyedik perc közepére, Brzoja közelije után már 74-76-ot mutatott az eredményjelző. A következő percekben hol a Paks, hol a Zalaegerszeg vezetett egy-két ponttal, sajnos több bosszantó hiba, rossz passz, eladott labda is becsúszott ekkor már a piros-kékek játékába. Az utolsó perc elején visszavette a vezetést a zalai társaság, majd a következő támadásuk végén egy értékesített büntetővel 88-85-re alakították a mérkőzés állását. Eilingsfeld közelijével még sikerült egy pontra csökkenteni a hátrányt, de a hátralévő öt másodpercben már nem adta ki a kezéből a labdát a hazai csapat.

A mérkőzés előtt Petar Mijovic belázasodott, el sem utazott a csapattal, helyette Jan Pavlik látta el a vezetőedzői feladatokat.

Zalakerámia ZTE KK – Atomerőmű SE 88-87 (29-23, 23-15, 18-28, 18-21).
ASE: Frank 6/6, Brown 17/12, Pajor -, Kovács 4, Eilingsfeld 17, Brzoja 6, Csizmadia -, Buljevic 8, Taylor 11/3, Kis Raul 3/3, Goins 15/3.

A kép illusztráció. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks archív