Az atomenergiát érintő európai szabályozásról tárgyaltak

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Atomenergia nélkül lehetetlen elérni az európai és a globális klímacélokat, idézi a Magyar Távirati Iroda Szijjártó Pétert. A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán számolt be Alekszandr Novak energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettessel folytatott tárgyalásáról, amelynek témája az atomenergiát érintő európai szabályozás volt.

– Mi, magyarok a paksi atomerőműnek nagymértékben köszönhetjük azt, hogy a világ azon 21 országa közé tartozunk, amelyek a GDP-jük növelésével párhuzamosan tudták és tudják csökkenteni a károsanyag-kibocsátásukat – fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy az új atomerőmű blokkok építésével évente 17 millió tonna károsanyag-kibocsátást lehet majd megelőzni. Jó hír – fogalmazott –, hogy az Európai Unióban a franciák vezetésével erős szövetség jött létre annak érdekében, hogy Brüsszel fenntarthatónak és környezetkímélőnek ismerje el az atomenergiát.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy Alekszandr Novakot arról is tájékoztatta, hogy szerdán a Roszatom vezetésével elfogadták a paksi építkezés következő hónapjainak menetrendjét, és amennyiben a folyamatban lévő engedélykérelmek sikeresek lesznek, úgy májusban a beruházás átléphet a második, úgynevezett létesítési fázisba.