Megtartotta idei első ülését a képviselő-testület

Megtartotta idei első ülését Paks képviselő-testülete. A grémium közel húsz témát tárgyalt, többek között napirenden volt pályázatok benyújtása, településrendezési eszközök módosítása, valamint az önkormányzati cégek holdingosításával összefüggő előterjesztés.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Napirend előtt Heringes Anita képviselő (PDF) kért szót azzal kapcsolatban, hogy elküldték Szabó Péter polgármesternek a javaslataikat az idei költségvetéshez, ám azt a választ kapták tőle, hogy nem tudja azokat beépíteni.

– A PDF frakció által megküldött anyag erős túlzással sem nevezhető javaslatnak, hanem egy ötletgyűjtemény, ami felsorolásszerűen, körülbelül tízmilliárd forint nagyságrendben tartalmaz kizárólag beruházásokat, fejlesztéseket. A PDF frakciójában is ülnek olyan képviselők, akiknek van már tapasztalatuk a költségvetés összeállításáról, így feltételezem, tisztában vannak azzal, hogy ez mit jelent, tehát, hogy számolni kell a javaslattételkor is a kiadásokkal, bevételekkel, működési bevételekkel, kiadásokkal, felhalmozási bevételekkel, kiadásokkal. Ennek megfelelően összetettebb javaslatot is vártam. Azt a választ tudtam adni, hogy ezt nem tudom javaslatként befogadni, beépíteni a költségvetésbe, és írásban jeleztem is, hogy várom azt a javaslatot, amit viszont igen – összegzett Szabó Péter az ülés után.

– Kértük a polgármestert, hogy egyeztessen velünk, mielőtt előterjeszti az idei költségvetést februárban, sajnos az egyeztetés nem valósult meg, és nyitottságot sem látunk rá, csak az elutasítást. Harcolni fogunk a javaslatainkért, és módosító indítványként is be fogjuk ezeket nyújtani. Reméljük, hogy jövőre ugyanolyan elbírálás alá esünk, mint a képviselő-testület másik fele, és a polgármester hajlandó lesz velünk is egyeztetni a költségvetésről – nyilatkozta Heringes Anita (PDF).

Több napirendi pont szólt a településrendezési eszközök módosításával kapcsolatos döntésről. – A PIP Nonprofit Kft. kérelmeiről szólt az egyik, amely már több alkalommal volt napirenden, itt alapvetően a lakhatási projektek megvalósítása kapcsán kérte a cég a helyi építési szabályzat módosítását. Elköltözik a városközpontból a Magyar Közút, emiatt is módosítani kellett a szabályzatot, valamint a Paks II. a beruházási területen szeretné majd megvalósítani azt az egészségügyi központot, amely a munkavállalók ellátására szolgál. Most a partnerségi vélemények lezárásának elfogadására került sor, illetve a partnerségi szakasz véglegesítésére – tájékoztatott Szabó Péter polgármester. Emellett a Paks városát érintő utak kapcsán a 6-os számú főút négysávosításának kérdése került napirendre, itt a Partnerségi szakaszban jár a folyamat, valamint ide tartozik az M6-os autópályát és a 6-os számú főutat összekötő út véleményezése, továbbá a nyugati elkerülőút Partnerségi véleményezése. A harmadik napirend a városi csomagot érintette, itt a telepítési tanulmányterveket fogadtuk el, illetve külön határozati javaslatban szerepelt az IZSÉPKER PLUSZ Kft. inerthulladék-kezelésről szóló kérelmének átmeneti szüneteltetése, mert a kérdéskört szeretnénk alaposabban megvizsgálni – összegzett a polgármester. A PDF ismét azt az álláspontot képviselte, hogy lehetőség szerint az önkormányzat egyik cégének kellene az inert hulladékot kezelnie. Ulbert Sándor képviselő (Fidesz–KDNP) azt mondta, hogy korábban már beszereztek egy gépet százmillió forint értékben, meg kell nézni, hogy ezzel milyen tapasztalatok vannak.

Két pályázat benyújtásáról határozott a képviselő-testület idei első ülésén. Az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatásáról szóló pályázatban lehetőség van forrást igényelni többek között belterületi utak, járdák, hidak felújítására. A testület döntése értelmében az Építők útja keleti oldalán összesen 470 méter hosszan a járdafelület felújítására, a kapubejárók csatlakozásának kialakítására, a járdát határoló kiemelt út- és járdaszegély átépítésére, valamint a kiemelt szegély melletti aszfaltburkolat helyreállítására és a kerti szegély menti padka rendezésére nyújt be pályázatot. Az igénybe vehető maximális támogatás 40 millió forint, 50 százalék támogatásintenzitás mellett. A beruházás tervezett költsége közel 76 millió forint.

Arról is határozott a grémium, hogy pályázatot nyújt be az önkormányzat a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz a gyapai közösségi ház részleges felújításának támogatására (klubterem teljes belső felújítása, a klubterem, valamint a vizesblokk akadálymentes megközelítésének kialakítása, előtér-felújítás belső munkálatai). A tervezett beruházás értéke valamivel több mint 18 millió forint, a megpályázott támogatás a maximálisan igényelhető 13 millió forint.

A Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból (KNPA) származó idei támogatási igény is téma volt az ülésen. A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) között 2022. február 10-ig megkötendő idei támogatási szerződés KNPA-ból származó támogatási keretéből Paks Város Önkormányzatának lehetősége van támogatási igényt benyújtani. Tekintettel a 2022. évi, TEIT és Paks Város Önkormányzata között megkötendő támogatási alszerződés előkészítésére, szükséges volt, hogy a képviselő-testület határozatban fogadja el, milyen célra kívánja fordítani a támogatási összeget. A döntés értelmében valamivel több mint 109 millió forint támogatási igényt nyújt be, teljes egészében működési célra.

Egy másik előterjesztés arról szólt, hogy az alapító hatáskörében tízmillióról harmincmillió forintra módosítják a Paksi Fejlesztési és Vagyongazdálkodási Zrt. (PFV Zrt.) alapszabályában rögzített értékhatárt, amit fel tudnak majd használni az önkormányzati cégek holdingosítása során. Szabó Péter azt mondta, hogy a gördülékenység érdekében tartották szükségesnek az emelést. Heringes Anita és Barnabás István képviselők kifejtették, hogy amíg nem látják a holding struktúráját, illetve hogy milyen szerepet tölt majd be ebben a PFV Zrt. és milyen szerződésekről kell majd dönteniük, nem tartják indokoltnak az értékhatár módosítását. A PDF frakció nem szavazta meg az előterjesztést.

Megválasztotta a grémium az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság tagjait és póttagjait. Döntésük értelmében Bedecs Ferenc, dr. Bencsik Lajos és dr. Potoczky Iván alkotják a bizottságot, a póttagok dr. Palla László és dr. Simonits Ágnes.

Szabó Zoltán, a Paksi Közlekedési Kft. ügyvezetőjének megbízatása 2022. január 31-ig szól. A testület az ügyvezetői tisztség jogfolytonosságának biztosítása érdekében Szabó Zoltán megbízatását három hónappal meghosszabbította.

Véleményezték és jóváhagyták az iskolák felvételi körzetét, amit az illetékes tankerületi központ határoz meg. A dokumentum megtekinthető a paks.hu oldalon a testületi anyagok fül alatt.

Egyebek napirendben Heringes Anita (PDF) a védőnők béremelése kapcsán azt mondta, hogy a pótlékok rendszerének átalakítása miatt sokaknak a korábbinál kevesebb lesz a nettó bére. Mivel az önkormányzatnak van lehetősége a pótlékot odaadni, vegyék napirendre a témát a következő ülésen. A javaslatot a grémium egyhangúlag elfogadta.

A januári képviselő-testületi ülésen tárgyalt előterjesztések megtalálhatók a paks.hu honlapon.