Vizitben a fizikoterápián

A mozgásszervi betegségek kezelésében gyakran alkalmazott a fizikoterápia – ami a fizioterápia része –, lényege, hogy fizikai energiákat használ, vagyis elektromosságot, hőt, fényt, mechanikai hatást, mágnesességet – mondja Sziliné Bencze Renáta, a fizioterápia csoportvezetője. Pakson a gyógyászati központ gyógyfürdő épületében működik a fizikoterápia, ahova szakorvosok (reumatológia, ortopédia, sebészet, ideggyógyászat, szemészet) utalják a pácienseket. Szakorvosi beutalóval közfinanszírozott módon is van lehetőség elektroterápiára, számos kezelési móddal (stabil galván, négyrekeszes/rekeszes galván, Kowarschik-féle galván, iontoforézis, diadinamic, szelektív ingeráram, interferencia, TENS, ultrahang/víz alatti ultrahang, krio, solux), amelyek célja leggyakrabban a gyulladás, illetve a fájdalom csökkentése.

Ha megkapta a beutalót a páciens, fel kell keresnie a fizikoterápiát, ahol időpontot egyeztetnek vele, és megbeszélik a tudnivalókat. – A zökkenőmentes betegellátás érdekében a kezelések előtt tíz perccel érkezzenek a páciensek, és jelentkezzenek be a recepción. A páciensek részéről csupán egy törölköző vagy lepedő az eszközigény, ha valaki megfeledkezne erről, a helyszínen van mód egyszer használatos lepedő vásárlására. Nagyon fontos, hogy ha a szakorvos rendelt a kezeléshez valamilyen kenőcsöt, mindenképpen hozzák magukkal, különben nem tudjuk elvégezni az adott kezelést – hangsúlyozta Sziliné Bencze Renáta.

A palettán szerepelnek szakorvosi beutalóval igénybe vehető, teljes áras kezelések is.

Bemer terápia (mágnesterápia): a kezelőkészülék pulzáló mágneses teret hoz létre, amely alacsony energiájú, pulzáló elektromágneses erőterekkel végzett, úgynevezett magnetostimulációs kezelést végez. A kezelőfelületek a mágnesmatrac, amit gerincbetegségek esetében használnak, valamint az applikátor, amit végtagok betegségeinek kezelésében. A mágnesterápia gyulladáscsökkentő, relaxáló, nyugtató, méregtelenítő, immunrendszert erősítő, görcsoldó, idegregeneráló hatású, illetve alvászavarok esetében is alkalmazott.

Lökéshullám: egy akusztikus hullám, ami magas energiát juttat a fájdalmas pontokhoz és a harántcsíkos szövetekhez. Ez az energia elősegíti a gyógyulást, valamint az inak és a lágyszövetek regenerációs folyamatait. Egyedi megoldás az izomrendszerrel kapcsolatos panaszokra. A kezelés közben fájdalom jelentkezhet, ez azonban a lökéshullám erősségének csökkentésével, illetve növelésével a páciens fájdalomtűrő képességéhez igazítható. A kezelés mellékhatásaként előfordulhat duzzanat, vörös elszíneződés, vérömleny és lokális fájdalom, melyek általában rövid időn belül elmúlnak.

Lézerkezelés: mesterségesen előállított sugárzás az elektromágneses spektrumban, az ultraibolya és az infravörös sugárzás között helyezkedik el. Gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást fokozó, fájdalomcsillapító, értágító, görcsoldó hatása van, illetve fokozza a sejtek mikrocirkulációját.

A kezelésekről további információk is olvashatók a paksigyogyaszatikozpont.hu honlapon.

Sziliné Bencze Renáta kiemelte, hogy a fizikoterápián kellemes a környezet, a gépek tekintetében jól felszerelt a részleg. A szakmai csapat tagjai: Kabainé Jenovai Szilvia, Kun Katalin, Molnár Ágnes, Boruzs Andrea, Szeleczki Réka, Vadli Anita, Klingné Csoma Krisztina. A szakmai feladatokat forgórendszerben látják el.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök