Novovoronyezsi tanulmányút – Pályázati felhívás középiskolásoknak

Paks Város Önkormányzata 2017 óta a Klímabarát Települések Szövetségének tagja, kiemelt figyelmet fordít a környezettudatosságra. A városvezetés fontos feladatának tartja a környezettudatosságra való nevelést is, ezért az orosz testvérvárossal, Novovoronyezzsel együttműködésben nemzetközi ifjúsági környezetvédelmi konferenciát szervez paksi és novovoronyezsi középiskolás diákoknak. A tervek szerint Paksot tízfős, pályázati úton kiválasztott középiskolás diák képviseli.

A tíznapos program keretében a diákok három napot tölthetnek Moszkvában, ahol látogatást tesznek a Moszkvai Energetikai Egyetemen, majd a Rosenergoatom moszkvai bázisára is kirándulnak. Ezt követően a novovoronyezsi Bobrov kutatóintézet munkájába tekinthetnek be az ökológia iránt fokozott érdeklődést mutató diákok. Meglátogatják a novovoronyezsi energetikai középiskolát, majd a tanulmányút zárásaként részt vesznek a nemzetközi ifjúsági ökológiai konferencián, ahol az önkormányzat pályázatában zsűrizett előadásukat prezentálják a konferencián résztvevő közel százhúsz diáktársuk előtt. Az önkormányzat szándéka szerint a szakmai tanulmányúton megszerzett ismeretanyag mellett kulturális élményanyaggal is gazdagodnak majd a résztvevők, illetve alkalmuk lesz mélyebben megismerkedni Oroszország kulturális emlékeivel és építészetével.

A pályázatnak tartalmaznia kell egy négy oldalas esszét, és egy PPT előadásanyagot. A pályázati anyagot a következő témakörök egyikében kell elkészíteniük a pályázóknak:
1. „Paks az Atomváros” lakosságának ökológiai tudata.
2. A paksi atomerőmű hatása a környezetre.
3. Az atomerőmű környezeti monitoring rendszere. Az atomerőmű sugárbiztonsága.
4. A paksi régió lakosainak hozzáállása az új atomerőmű-blokkok építéséhez.
5. Atomenergia: tegnap, ma, holnap.
6. Városunk története, az atomerőmű elhelyezkedése.
7. Az atomerőmű melegvíz-kibocsátásának, hőterhelésének hatása a Duna ökoszisztémájára.

A négy paksi középiskolából a tíz legjobb pályázó jutalma, hogy részt vehet a májusban tartandó tíznapos novovoronyezsi ifjúsági környezetvédelmi konferencián.

A pályázatok benyújtásának határideje 2022. március 10. A pályaművek elbírálásának határideje 2022. március 31.
A pályázatokat emailben kell beküldeni a ruff.ferenc@paks.hu email-címre. A pályázat beérkezéséről visszaigazoló email-t küldenek.

Fotó: Babai István/korábbi felvétel
Fotó: Babai István/korábbi felvétel